SALJI

I Am Superwoman

I Am Superwoman

Thursday, September 15, 2016

PTPTN kan adoooooo!

   Salam & Hye
  Hallu Aimiey Azizan In Da' House

  Harini aku rajin sikit nak updet blog. Acebenarnya, mood aku masih swing ni. Semuanya gara2 aku terima emel dari Ptptn kelmarin yg terus buat mood aku berubah 360 darjah. Cite dia camni, ok aku ni baru je abis konvo hujung bulan 8 tuari. Aku masih belom ada kerja tetap dan stabil. Yelah weii, zaman skrg ni payah beno nak dapat kerja. Iklan kerja kosong melambak2 nak pakai orang (kononnya). Tapi bila apply, submit resume, berjanggut tunggu tak dipanggil2 interview. Apply keje by SPA lagi takyah citelah. Memang tunggu sampai kucen bertanduk pon belum tentu engko dapat keje. Inilah cabaran dunia semasa yg sangatlah kritikal.. ((
   Ok sambung cite. Sebabkan masih belum dapat kerja yg mnjamin, aku pun buat tak tau la pasal ptptn ni. Sebab bagi aku, kalo dah dapat surat & emel tu bermakna kita dah kena start bayar. Tapi dalam kes aku, langsung sebarang surat & emel aku tak terima dalam tempoh dari aku abis belajar (disember) sampai awal bulan september. So dalam pikiran aku, tentu ptptn bagi tempoh setahun kat kita utk xpayah bayar lagi. Tapi sangkaan aku meleset. Tup2 13/9 kemarin aku dapat emel dari ptptn mengatakan aku dah tertunggak sbanyak rm776. Punyalah terkejut beruk & takut aku masa tu. Yelah, tak dimaklumkan awal2 tahu2 dapat emel dah ada tunggakan banyak gitu. Aku pulak xde kerjaya tetap dan menjamin lagi buat masa ni. Tentu la aku rasa tak best. Dalam emel tu pulak kata, kalau aku tak jelaskan tunggakan dalam masa terdekat, nama aku akan terus blacklist. Kalau nama dah blacklist ni, engko paham2 la yee. Susah utk ko nak keluar negara, ko akan kena waran tangkap dan naik mahkamah dan secara tak langsung rekod engko busuk laa, so acane ko nak apply keje2 gov mahupun swasta?? Majikan dan kompeni pun takut nak hamik ko keje kalo rekod dan nama ko di blacklist. Sedih betul. 
    Jadi, lepas je baca emel tu aku dah mula tak menentu. Disebabkan aku ni sejenis manusia gabra, aku menangis tak semena mena. Dok pikir mana nak carik duit selonggok dalam masa yg singkat, dok pikir apa akan jadi kalau aku tak dapat bayar penuh, dok pikir makpak aku akan bebel tujuh hari tujuh malam kalau tahu mende ni...perghhhh! Down gak aku rasa time tu. Tak lama pastu, lepas dh abis nangis, aku tarik nafas sedalam dalamnya, aku p hamik wudhuk dan solat lalu berdoa moga dipermudahkan urusan dan ditenangkan hati yg tengah gundah tu. Aku percaya, setiap masalah ada jalan keluarnya. Mohonlah pada Allah agar ditunjukkan jalan penyelesaiannya. Dan lepastu, aku kembali tenang. Aku mula positif. 
    Esoknya (semalam), aku terus ke post office dan keluarkan simpanan aku. Aku sempat cerita sikit ke ayah aku berkenaan ptptn ni. Aku mintak pinjam duit ayah aku sikit untuk lunaskan tunggakan ptptn ni. Alhamdulillah, ayah aku paham kondisi aku ketika itu dan ayah pinjamkan duit dia sikit untuk aku g bayar tunggakan dekat Pejabat Ptptn, Utc Pudu Sentral Kl. Sesampainya aku kat sana, aku tanyakan pada staf petugas, mintak pencerahan sikit dari dorang nape jadi camtu. Tapi yelahh, dorang ni staf je. Dan dorang pun dah banyak sangat jumpa jenis manusia yg mungkin bagi banyak alasan. So dorang tak percaya apa kita cakap. Aku paham, sebab satu ketika dulu aku pernah ada kat tempat staf bertugas sebab aku penah handle kes ptptn dan aku jumpa banyak karenah peminjam dgn seribu satu alasan. Maka setelah melunaskan tunggakan sebanyak Rm776 tu, aku terus mintak utk buat penstrukturan yakni buat pengurangan bayaran per bulan. Sepatutnya aku dimintak bayar Rm153 setiap bulan tetapi sebab aku belum bekerja tetap maka aku dapat pengurangan sebanyak Rm86 saja dgn syarat aku tak boleh miss walau satu bulan pun kerana nanti interest akan bertambah dan aku akan diminta buat bayaran tinggi. Gitulah citenye sal ptptn ni. Panjang, kan cite aku? Huhuhu

    
    Aku bukannya nak kutuk ptptn ni. Tak. Aku malah hargai ptptn ni dalam membantu para pelajar di institusi pengajian tinggi untuk meneruskan pembelajaran. Takde ptptn, cemanalah kita nak terus belajar, lagi2 bagi keluarga yg kurang berkemampuan. Maka dengan adanya ptptn, secara tak langsung kita dapat terus belajar dan mencapai cita2 utk menjadi seorang ilmuwan. Cuma nasihat aku bg korang2 yg berkemampuan, seeloknya korang gunalah duit sendiri. Tak perlu pinjam ptptn, buat bayaran sendiri, itu lebih baik (jika mampu). Sebabnya, korang takkan terikat dgn hutang bila korang dah tamat belajar nanti. Lagi2 bagi korang yg dah tamat tapi masih tiada rezki utk kerja. Sakit weh... Allah saja maha tahu. Ibarat engko pinjam dari along, ko xdapat bayar, along kejar ko sampai lubang cacing. Apa ko ingat along nak dengar ke reason ko tak bekerja, anak sakit, nenek masuk spital, kucen ko mati duit takde.. Haha memang taklah along nk layan alasan2 ko tu. Bagi dorang, pandai pinjam pandai2 bayar maaa...apa mau susah! Haha cuma along ni lagi kejam dari ptptn...hahahha
   Nasihat aku lagi, bagi korang2 yg masih belajar dan akan sambung belajar dan meminjam dari ptptn, beringatlah. Jangan gelap mata dapat duit ptptn. Macam duit brim jugak, jangan nak gumbira sangat dapat duit brim. Tu bukan duit najib, tu dia kita sebagai rakyat! Opss.. :P Ingat, duit tu untuk kita belajar, bukan utk kita enjoy! Takyah kemaruk nak beli iphone 7 laa, belanja awek beli bra victoria secret la, pegi vocation dgn member2 time cuti sem laa bagai sebab sume tu manisnya hanya sementara. Pahitnya nanti ko dah abis belajar, duit2 tu semua dah melambai2 panggil sambil acu pisau ke leher engko! Haaa takut ke idok? Alhamdulillah. Nasib baik masa aku belajar dulu, duit ptptn aku gunakan utk benda berpekdah, simpan dlm asb contohnya. Tu pun ada satu sem aku terpaksa guna duit tu utk beli laptop baru sebab laptop lama aku cam haramjadah rosak time aku nk wat assignment. :'(
   Bagi aku, nak berjaya memang gitulah cabaran dan dugaannya. Takde benda yg sennag dalam dunia ni. Sedangkan nak masuk syurga pun engko kena lalui seribu satu ujian atas muka bumi ni. Inikan pulak nak berjaya. Lagi pulak, ptptn terpaksa bertegas sbb dah ramai sgt malaun yg buat pinjaman, lepas dh berjaya, dah dapat kerja tak reti2 nak membayar! Hutang apapun kita wajib bayar ye wahai puak2 manusia sekalian! Ptptn pun terpaksa tegas dgn peminjam sebab duit2 tu nanti lah akan di rolling semula utk bakal2 manusia yg nak sambung belajar. Paham ke idok? Soal ptptn dah takdak fulus nak rolling duit sebab menteri makan duit tu aku tanak komen. Tu lantak menteri lah nak makan duit ke mende! Nanti biar menteri tu jawab dgn Allah kat akhirat sana. Kita ni, sabar dan berdoa je dan anggap ni sebahagian ujian hidup atas muka bumi Tuhan ini. 
   Bagi engkorang yg nak masuk belajar, toksah pening. G je belajar setinggi yg boleh. Takde duit, ptptn kan hadooo! Kahkah!! Pastu, beringat masa belajar, belajar bersungguh2, dapatkan pointer yg cemerlang sebab mana tahu ada rezki kalo pointer ko cemerlang ko dah takyah bayar balik ptptn sebab terus dikira biasiswa, dapatkan kerja yg baik selaras apa yg ko dh belajar, dan jgn buat2 lupa nak bayar balik apa yg dah ko pinjam tu! Ingat, hutang tetap hutang. Ok? 
   Panjang pulak aku membebel. Apapun, yg baik kita ambil. Yg buruk kita perbaiki. Jangan maki jangan keji. Aku cuma menulis apa yg terbuku di hati. Satu aku nak cakap..

   "Ptptn dekat di hatiiiiii....." 

  Muah ciked. 

   
   Nasib baik ada ptptn, kalau takde ptptn, tak sampai lah aku sejauh ini. Ptptn kan hadooooo! :)

Wednesday, September 7, 2016

Bersyukur ~

   Salam & Hye
  Hallu Aimiey Azizan In Da' House

  




'Kala kau tidak punya apa apa
Atau kau ada segalanya
Usah sekali kau lupa
Apalagi lalai serta alpa
Panjatkan syukur pada Dia

Kerna ; 

Segala yang kita punya
Semua yang kita ada
Pemberian dariNya
Dunia ini pinjaman semata
Dunia ini sementara cuma
Dunia ini jambatan ke sana
Kenapa harus kita mendabik dada
Seolah semua yang kita ada
Hasil usaha dari kita?

Hai lah manusia
Hidup kita tidak lama
Entahkan esok lusa
Kita dipanggil Dia
Jangan kita persia
Kehidupan atas dunia
Panjatkan syukur sentiasa
Ketika sempit atau berjaya
Jadilah insan yang tidak pernah lupa
Pada Tuhan yang Maha Esa!

Moga moga ;

Kita semua
Beroleh berkahNya--

-Aimieynism- 🌺

Friday, September 2, 2016

My Graduation Day.

    Salam & Hye
   Hallu Aimiey Azizan In Da' House

   Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi. Seribu kesyukuran aku panjatkan kepada Yang Maha Besar, Allah SWT. Tanggal 28 Ogos 2016 bersamaan hari Ahad, detik bersejarah telah terlakar dengan indah. Bertempat di Dewan Shahbandar, Kompleks Seri Negeri Ayer Keroh, Melaka menyaksikan aku dan sejumlah besar para pelajar dari Kuim telah menerima penganugerahan Diploma dan Ijazah selepas berhempas pulas berjuang di medan ilmu. Alhamdulillah. 
   Bagi seorang yg bergelar pelajar, tiada lain yg menggembirakan hati selain berjaya menamatkan pelajaran dan diberi penghargaan atas tiap titik peluh sepanjang berjuang. Ya. Hari graduasi adalah detik yg paling dinantikan bagi mereka yg bergelar penuntut menara gading. Bukan saja para pelajar, hari graduasi juga adalah saat dan momen terindah buat ibu dan bapa kerana dapat menyaksikan kejayaan anak2 tercinta. 

    Istiadat Konvokesyen Kuim ke-20. 

   Setiap orang punya momen pahit dan manis semasa belajar. Bagi aku, sepanjang 3 tahun menjadi full time student, bermacam kenangan dan 1001 suka duka, pahit manis, masam kelat yg tersimpan dlm kotak memori aku. Melanjutkan pelajaran dalam usia yg agak lewat memberi seribu satu dugaan dan cabaran tersendiri kerana kita terpaksa 'masuk' dgn bebudak yg sebaya adik kita. Dipulaukan, disakiti tu perkara biasa bila engko hidup di alam kampus. Tak cukup tido, tak cukup makan, tak cukup duit, tak cukup rehat pendek kata serba serbi ketidakcukupan itu normal bila engko menjadi student. Belum cerita stress dan pressure tahap unta bila nak kena ngadap esaimen bertingkek tingkek, ngadap nota bila nak midterm, kuiz & final exam. Kadang2 aku rasa nk bakar je nota2 tu semua pasal asyik dok ulang lapan kali baca belum tentu masuk otak sebab kat otak aku ingat nak makan ngan tido je. Betapa haramjadahnya aku ni...kahkah..! 3 tahun di bumi Melaka, berjauhan dgn family dan berdikari di satu tempat yg asing bukanlah perkara yg mudah apatah lagi bagi aku yg sudah terbiasa duduk di KL dgn segala bagai kemudahan tersedia di depan mata. Tak mudah weh, tak mudah! Dan akhirnya, 3 tahun berjaya aku tempuhi dgn penuh sabar dan cekal. Kini detiknya, secara offically aku telah tamat belajar! Yippiee yabedabedoooo! 
    Istiadat Konvokesyen aku bermula pukul 2.30 petang. Setelah bersiap dan sebelum checkout dari D'village Chalet, sempat jugaklah aku acah2 photoshoot di sekitar chalet. Acesebenarnya ahkak tengah nebes dupdap dupdap wehhh...! Eh gila tak nebes, dah la nama aku first bg senarai perempuan. Dari tadika asyik aku je jadik orang first ni. Mencik betoiii.. Harapnya dalam perkahwinan, aku tetap menjadi bini yg first bukan yg kedua ketiga apatah lagi keempat...! Haa mohon dijauhkan..! 

    Tudiaaa hitamnya muka bila bertudung putih....isk isk iskk

    Sepanjang hidup tak pernah secalit mekap pun aku tempek dekat muka. Ini laa kali pertama muka aku serupa tepung gomak.. Nangis tengok muka sendiri macam pondan!

    Gigih aku paksa housemate aku amik kan gambar. Nasib baik dia penyabar orangnya dan memahami perangai gila bergambar aku ini...nyiahahaha

   Lepas sakan berphotoshoot, kitorang checkout dan bergerak utk mengisi perut yg sememangnya tengah kebulur. Setibanya kitorang kat perkarangan Dewan Seri Negeri kelihatannya orang telah ramai. Dan kitorang bergegas menyarung jubah dan terus beratur mengikut senarai nama. Engko tahu, punyalah aku nebes namatik sampai aku terlupa nak bawak fon masuk hall. Yang peliknya, minyak cap kapak aku pegi bawak masuk hall. Kahkah! 

   Disebabkan aku tak bawak fon, terpaksa la aku tumpang selfie dekat fon orang lain.. Aku ni memang asal boleh je..wakakakka

   Acah2 senyum padahal tengah tahan nebes dalam hatiii.. 

   Tak pepasal budak ni terus jadik geng aku.

    Boring pulak dengar ucapan Datuk Canselor. Selfie lebih baaikk! 

    Eh ehhh Aimiey dah konvo?? Tahniah Aimiey..! :))

    Aku belum punya tulang rusuk (suami) tetapi aku ada tulang belakang (abah). Abah adalah makhluk Tuhan yg paling aku sayang atas muka bumi ini. Biarpun abah pernah menentang utk aku sambung belajar 3 tahun yg lalu, tapi selepas itu abah adalah manusia yg paling menyokong sehingga aku sampai ke tahap ini. Abah bukan saja penyokong, malah banker aku bila aku tengah nazak dekat kampus tunggu duit pt tak masuk2 lagi... Mekasih abah! 

   Aku ingat baru je nak acah2 baling topi masa konvo, sekali topi takde daaa. Nak baling bunga, tak sampai hati pulak sesusah abah ngan boypren dah bagi. Dah la bunga tu mahal. Mesti dorang lempang kalo aku baling bunga tu... Isk isk 

   Kalau aku manusia paling tua dalam kelas aku, dia ni pulak manusia ke-2 tua lepas aku. Tapi dia ni pandai. Aku kagum dgn dia. Graduan terbaik fakulti tuuuu... Tahniah, ayu! 

    Bila pakai kamera Dslr Ayu ni baru nampak cerah sikit rupa aku. Kalo tidak, serupa pondan dah aku tengok muka aku. Sedih betul.

    Ini bodyguard merangkap bff aku sepanjang 3 tahun dekat Kuim. Orang suruhan aku bila aku suruh dia p belikan makanan kat luar pasai aku tak selera makan dlm kampus. Tukang buat esaimen statistik aku, tukang print kan esaimen kat luar, informer aku bila aku tak g kelas. Ehh banyaklah jasa dia ni pendek kata..!
    
   Ini pak guard paling best dlm kampus tu, pakcik wan. Ramai2 pak guard dan mak guard, pakcik wan paling sporting. Dia selalu cover aku bila aku nak larik kua kampus time cuti beku, dia satu2 nya manusia yg tahu aku hari2 keluar beli makanan luar kampus. Ayat takleh blah dia masa aku ajak bergambar 'sepanjang aku jd guard dlm kuim ni, belum pernah ada manusia yg ajak aku bgambar masa konvo. Ko la org pertama'. :D

    From abah & boypren. Abah macam tetahu aku gila pink. Nasib baik abah x beli patung pokemon. 

    Terima kasih tak terhingga buat kedua mak abah, boypren, kawan2, lecturer & sesiapa saja yg selalu ada memberi sokongan penuh dikala susah dan senang. Tanpa sokongan, sudah tentu aku tak sampai hingga ke tahap ini. Tahniah buat diri sendiri kerana begitu cekal dan kental mengharung ujian, dugaan dan cabaran selama 3 tahun bergelar penuntut. Terima kasih dan syukur alhamdulillah kepada Allah kerana memberi kejayaan ini.
    Kejayaan tidak datang bergolek, melainkan adanya kesabaran, kekuatan, semangat dan sikap tidak mudah putus asa dalam mengecap kejayaan. Teruskanlah berusaha biar sejuta kepayahan yg kita alami. Percayalah, akan adanya kemanisan dan kebahagiaan di penghujungnya. You should be thankful for the journey of life. You only make this journey once in your life time. Usaha tangga kejayaan. Salam saiyangggg! 
    

Thursday, September 1, 2016

Malam Pra-Graduasi Kuim 2016


  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da' House

 Rasanya tidak terlambat lagi untuk aku ucapkan salam kemerdekaan ke-59 buat korang semua rakyat Tanah Melayu yang telah merdeka. Merdeka! Merdeka! Merdeka! *sambil kibarkan bendera*. Oh yaa, sebelum aku memulakan coretan dan bebelan, ribuan terima kasih jugaklah aku ucapkan ke engko2 yg masih sudi dan setia membaca kisah dan cerita2 dalam blog aku yg tak seberapa ini. Muah cikedd..! 
 Pada 26/8/2016 bersamaan hari Jumaat tempoh hari, aku sekali lagi naik ke Melaka kerana telah diadakan Raptai Penuh dan Malam Pra-graduasi sempena konvokesyen ke-20 Kuim. Seawal pagi aku telah bergegas ke Melaka untuk menghadiri rehearsal konvokesyen yang bertempat di Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh Melaka. Sekitar pukul 8 pagi, aku dan housemate telah tiba di perkarangan Seri Negeri dan acara rehearsal bermula kira2 8.30 pagi sehingga ke pukul 12.45 tengahari. Menurut urusetia yang mengelolakan pesta konvokesyen untuk edisi ke-20 ini, konvokesyen pada kali ini mencatat sejarah paling ramai pelajar bergraduasi yg dilahirkan oleh Kuim. Hagak terasa bangga jugaklah kerana secara tak langsung aku antara yg termasuk di dalam barisan pelajar yg bakal bergraduasi utk edisi kali ini. Alhamdulillah. :)
  Setelah rehearsal tamat, kitorang kembali ke chalet untuk berehat sementara menanti malam utk ke acara makan malam graduasi yg bertempat di Hotel Hatten, Melaka. Umpama orang mengantok disorongkan bantal, apalagi bagi aku yg sememangnya amat mengantuk, bila saja terpandang katil dan tilam maka tanpa menunggu lama aku terus membuta dgn enaknya. Sekitar pukul 6 petang, barulah kitorang (aku & 2 orang housemate) bergegas ke Hotel Hatten, Melaka. 

   My gojes outfit by Jovian Mandagie & Naelofar Hijab. 

   Kitorang tiba di Hotel Hatten sekitar pukul 7.15 kerana dijangka acara bakal bermula sekitar 7.30 seperti yg tercatat didalam jadual aturcara majlis. Sebenarnya, aku agak kekok sedikit memandangkan sudah agak lama rasanya aku tidak menghadiri sebarang acara keramaian seperti ini. Makhluk introvert seperti aku ini lebih suka memerap di dalam bilik sahaja kerana aku ini bukanlah jenis yg suka akan suasana keriuhan. Alamak aihh ape pasal skema sangat penulisan aku ini? Ok abaikan dan teruskan pembacaan anda. 
    Acara bermula sekitar ke angka 8 kerana menanti ketibaan para Vip dan kehormat. Biasalah...janji melayu ginilah. Mengikut aturcara, akan ada persembahan artis, ucapan para kehormat, cabutan bertuah dan sebagainya. Aku tidak ambil pusing akan semua itu kerana bagi aku apa yang paling penting adalah makan kerana perut aku terlebih dulu buat konsert sebelum artis buat persembahan. Bola mata aku asyik menjeling ke arah santapan yg terhidang di dalam bekas bertutup di tengah meja. Namun kerana dikuasai malu yg menebal, aku tahankan saja tangan ini daripada membuka penutup bekas tersebut. Nampaknya akal waras aku menegah drpd membuat perkara yg bakal menjadi tohmahan masyarakat.. Kahkahhkah!! 

    Hidangan yg membangkitkan selera aku yg sememangnya sedang kebulur tahap naga ini. Pic ini disnap oleh housemate aku kerana aku terlupa hendak snap pic dikala makanan telah menggoda aku. Nasib baiklah housemate aku sempat snap, jika tidak tiadalah pic utk ditempek di blog ini...nyiahahhaha

    My housemates~

    Kelihatan aku begitu fokus mengadap fon kerana boring dengar ucapan bla bla blaa para kehormat. 

    My gegila housemate. Tak cukup lagi 2 orang sebab dorang belum konvo lagi. 
    
   Semua acah2 perempuan paling sopan di abad milenium ini padahal masing2 punya perangai...fuhh takyah cite! 
   
   Engko jangan tanya nape memori fon orang pompuan cepat full. Sebab ginilah..bergambar aje kerjanya! 

    With my ex-roomate yg tengah pregnant. Santiknya seri ibu mengandung! 

    Dia ni bodyguard aku dekat kampus. Boleh kata orang suruhan jugak yg selalu tolong aku sepanjang 3 tahun studi. Dia muda dari aku tapi kelihatannya serupa pakcik2 atau YB umno pun ada. 

   Satu2 nya roomate aku yg paling gila. Dia ni pun muda dari aku. Tapi ternyata disitu nampak aku lagi pendek dari dia. Heh susah betol jd orang tak cukup ketinggian ni.. 

    Mekap dah hilang. Mata dah ngantok. Perut dah kenyang. Takde lain yg aku pikir saat ni melainkan nk balik chalet dan tido.

   Mengikut atucara didalam jadual, sepatutnya acara tamat pada pukul 10.30 malam, akan tetapi kerana kelewatan para tetamu vip, serta acara cabutan bertuah yg berlangsung agak lewat sehingga membawa ke angka 12 malam. Mengantuk dia tak usah cerita. Seakan ternampak nampak bantal tilam dan katil melambai2 ketika itu. Dan malam itu meninggalkan seribu satu kenangan yg terpatri di dalam hati. 
    
    

Sunday, August 21, 2016

Pre-graduation seorang Aimiey

  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da'House


 Apa khabar warga belog? Tuan tanah datang melawat kawasan ni...hikhik. Tenggelam timbul aku ni,kan! Lama menghilang, kini muncul balik. Masa mencemburui betul untuk aku hapdet belog. So, sementara tunggu Daie Pendakwah Nusantara dan memandangkan buletin utama ni boring tahap haramjadah, maka molek benar curik masa kejap menceceh dekat sini..nyiahahaha
 Oh ye, tak lama dah aku nak konvo. Pantas betul masa berlalu. Tak sangka betul 3 tahun belajar berlalu sudah. Gila tak seronok? Dah berpenat lelah perah otak, airmata, hingus dan segala titik peluh belajar, bersengkang mata hadap esaimen yg bertingkek tingkek, mereput tunggu duit pt masuk sebab terpaksa ikat perut bila duit dah takdak, mengilai malam2 dgn housemates yg kepala masuk air, membatu dalam bilik gelap bersama housemates bila taknak turun p baca yasin bawah blok, kutuk pak guard perangai jilake macam samseng kampung dusun, ehhh banyaak lagi laaa perangai tak semenggah student ni kalo nk dirungkaikan satu persatu. Dan skarang, masa yg dinanti2kan tentunya hari graduasi @ konvokesyen! Aku belum pernah jumpa lagi ada manusia yg berduka lara di hari konvokesyennya melainkan dia seorang yg takde perasaan. Konvo ke tidak sama saja baginya...hahaha! Taknak cite panjang laaa. Nak tepek gambar je alang2 dah lama tak mencapap sini...wakakakkkkak :-D

    Seawal pagi gerak ke kampus utk urusan konvo. Kitorang buat bas tu cam bapak kitorang punya sebab suara kitorang je memekak kt belakang tu. Kah!

   Muka acah2 senyum padahal tengah kebuluran pasal pagi tak bekpes. Kuat nau perut buat konsert battle of the band sampai satu kampus boleh dengar dan tahu aku tengah lapar. Ok, tipu je. Aku memang suka buat cerita gempak! 

   Tepi longkang pun jadilaanaakk. Takkan beriya aku nak shoot atas stage pulak kan padahal belum konvo lagi. Tak memasal karang aku ditohmah masyarakat kerana terlalu over nak mampus eh macam ko sorang je yg konvo kan!! 

   Ini bukan dibawah lindungan kaabah. Ini namanya dibawah lindungan pokok. Melaka panas berdengkang weh! Takkan nak berpanas pulak semata2 nk shoot. Hitam kang kulit ahkaaakk dikk!

    Muka2 tashabar nak konvo. This is my masuk air housemates! 

    Posing berdiri je kitorang mampu. Nak posing baring2 atas rumput, golek2 atas tanah kang mampus kena keji. Jadi kitorang decide posing sopan begini saja. 

    Kasi hashtag sahabat sejati saiyang sampai mati cikeddd :-)

    Sebenarnya memasing dah lecak tiaak sebab panas membahang dgn jubah tebal senggitu, tapi muka tetap ada sinyumm jugak. Eleh perempuan dgn selfie mana berpisah tiada. 

   Geng2 masuk air! Rinduuuuu~
  
    Tulaa antara gambar2 pra graduasi aku. Ye, taklah sehebat gambar2 pra graduasi orang lain sebab engkorang yg gambar gempak2 tu upah photographer hebat2 utk shoot gambar korang. Aku ni insan sederhana cukupah ala kadar saja paksa member ambilkan gambar kita janji bahagiaaa eh apa aku meroyan ni? Ok lah. Tunggu aku menceceh dan tempek gambar konvo banyak2 next week! Mana tahu ada gambar lompat2 beruk makyeh ke, baring golek2 ala hindustan ke, kaaan! Haa time tu lantak p lah over ke tidak! Nak aku hashtag aku yg konvo ko yg panas ke? Ahahahhahaha ok2 aku gurau je. Jangan keji dan kecam. Ok, nak p tengok Daie tv3. Kena banyak tonton program islamik cenggini biar kasi keinsafan sikit dlm hati aku ni kalo tak asyik nak mengarut je. Ok bhaaaiiii. Muah ciked. 

    

Tuesday, May 10, 2016

Travel & Holiday : Trip ke Jakarta-Bandung part 4

  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da' House

 Curik2 masa updet belog jap walaupun masa mencemburui aku. Susah betol jadi orang bizi ni. Terkejar sana terkejar sini. Masa nak hadap social media tu terbatas. So, harini aku akan sambung the last part travel holiday tu. Sape yg dah baca ketiga2 part tu, jutaan terima kasih aku ucapkan. Tanpa korang siapalah aku..tudiaa ucapan ngalahkan dah menang bintang paling popular, engkooo! Ok jom teruskan bacaan anda.. Zassss!

  17/4/2016, Ahad ;

 Macam biasa, seawal 4 pagi dah kena bangun. Udah macam bulan puasa ko, nak bangun sahur waktu2 cenggitu. Mata rabak, kepala pening, badan letih namun kugagahkan jua tanpa rungutan. Harini adalah hari terakhir di Indonesia sbb petang nanti dah kena gerak ke airport utk balik Malaysia. Eh ehh kejap betul masa berlalu, tetahu dah nk kena berambus balik. Huhuhu
 Selepas bersiap, langkah dibawa menuju ke lobi hotel utk breakfast. Pagi tu, aku decide nak makan nasik memandangkan haritu hari terakhir, so haruslah rasai kesedapan menu pd pagi tu. Aku amik sepinggan nasi putih, rendang ayam, sambal ikan bilis & air suam. Mak aku hanya amik sekeping roti & secawan tea. Takut nak makan berat2, katanyaaa.. Setelah checkout, kira2 pukul 8, bas bergerak menuju ke Tanah Abang, Jakarta. Aku pikirkan, Tanah Abang ni adalah sebuah pantai seperti Rantau Abang di Terengganu sana nung. Rupanya Tanah Abang yg bakal ditujui itu ialah sebuah mall menjual pelbagai jenis barangan seperti mana Pasar Baru di Bandung tempoh hari. Wahhh nampaknya sesi menghabiskan saki baki rupiah lagi laaa niii. Disini, kitorang tidaklah dikawal oleh tour guide seperti mana di Pasar Baru tu, kitorang bebas bergerak mencari apa yg diingini dlm jangkamasa yg diberikan. Macam juga kat Pasar Baru, Pusat Grosir Tanah Abang ni juga sangatlah ramaaiii. Lagi pulak hari ahad, maka berpusu pusulah masyarakatnya keluar bershopping. Kat sini, memang rambang mata lah lagi sekali tengok memacam yg dijual. Ada telekung sulam cantik2, kain pasang yg menarik tertarik ko memang dabom, tudung2 & shawl, pakaian, kasut pendek kata aneka fesyen dari anak kecil sampai ke orang tua! Dekat sini, aku nyaris2 nak tukar duit lagi sbb duit rupiah dah habis. Tapi, hajat x kesampaian sbb money changer disini tutup pd hari ahad. Punyalah frust masa tu weiii. Tapi bila pikir2 balik, maybe ada hikmah gak money changer tutup, tu bermakna Allah nak selamatkan aku dari terus memboros x ingat duniaa kat situ...hihi.. Disini aku sempat grab sehelai baju & 2 helai pants yg sangat cantik persis retis indo pakai mcm Alyssa Soebandono tu. 


  Setelah menghabiskan masa sekitar 4 jam di Tanah Abang, bas gergerak menuju ke Masjid Istiqlal di Jakarta Pusat utk solat zuhur sbelum pulang ke airport. Utk pengetahuan korang, Masjid Istiqlal ialah masjid terbesar di Asia Tenggara. Masjid ini bisa menampung lebih daripada 100,000 jemaah pada satu masa. Siap pada 1961, Masjid Istiqlal menjadi monumen penting dan simbol kemerdekaan bagi masyarakat Indonesia. Kerna itulah ia dinamakan ”Istiqlal” (merdeka). Terasa sangat bertuah dpt menjejakkan kaki di sini, tetapi alangkah lagi bertuah jika dapat solat di dalam masjid agung ini, tapi apakan daya, ketika ini sedang 'bendera merah'.. I is saddd :(

    
    Sementara menunggu beberapa ahli rombongan yg sedang menunaikan kewajipan terhadapNya, aku mengambil peluang di sekitar masjid dgn menikmati pemandangan yg cukup cantik disini. Disini juga terdapat anak2 kecil yg gigih mencari rezeki dgn menjual beg plastik kpd orang2 yg ingin memasuki masjid, plastik itu utk meletak selipar atau kasut demi mengelakkan kecurian atau kehilangan selipar / kasut. Sempat juga aku cakap indon dgn salah sorang budak kecik bernama adam yg sedang menjual plastik. Dalam diam, aku kagum dgn semangat mereka yg sanggup berpanas terik begitu demi mencari rezeki. 



   Sungguh ramai umat manusia di sekitar perkarangan masjid. Ada penduduk tempatan, tidak kurang pelancong dlm & luar negeri yg berkunjung ke sini samada singgah utk menunaikan solat zuhur ataupun sekadar mengambil gambar keindahan senibina masjid ini. Bagi aku, tiada ucapan lain yg bisa  aku panjatkan bila tengok betapa teguhnya senibina agung yg terdapat di Jakarta Pusat ini. Subhanallah, indahnya rumahMu Ya Rabb! 
   Selepas menunaikan fardhu zuhur, ahli rombongan menaiki bas utk bergerak terus ke Soekarno-Hatta Airport Jakarta. Terasa sayu bila mengingatkan bakal pulang ke Malaysia. Rasa tidak puas utk terus berada di Indonesia krn pada perkiraan aku, banyak lagi tempat2 yg aku nak kunjungi selain Jakarta & Bandung. Namun apakan daya, masa & rezeki hanya mengizinkan selama 4 hari 3 malam saja di bumi Garuda ini. Bukan aku saja yg merasakan piung2 kesedihan, malah ada beberapa ahli rombongan yg turut merasakan yg sama. Maka setelah mengharung kesesakan selama sejam, kitorang akhirnya sampai ke airport. 

    Mengabdikan kenangan bersama 3 tour guide yg baik hati, Pak Wawan, Pak Adnan & Pak Gunawan. Moga ketemu lagi yaaa bapak2 di lain waktu.. Kalian semua emang baik & sporting banget tuh! 


    Setelah mengucapkan salam perpisahan bersama para tour guide, kitorang masuk ke dalam airport utk sesi dokumentasi. Tiket utk balik ke Malaysia sekitar pukul 7.35 malam waktu Indonesia. Boleh tahan mereput jugaklah nak menunggu ke pukul 7, tambahan lagi ketika itu bumi Jakarta dibasahi hujan lebat. Hujan seakan mengiringi kesedihan di hati memasing, gitew! 
   Dan akhirnya, kira2 jam 8 malam kitorang dah berjaya masuk ke dalam perut pesawat MH0724 utk pulang ke Malaysia. Macam biasa, aku sedikit tidak best sebab naik flight waktu malam dlm keadaan cuaca hujan ketika itu, namun hanya doa dipanjatkan dlm hati agar selamat sampai ke bumi Malaysia. Dalam flight, aku dah tak sedar apa terus tido sbb kepala sgt pening & aku hanya dikejutkan ketika stewardess datang hantar makanan, iaitu nasi ayam. 
   Sekitar pukul 10 akhirnya kitorang selamat sampai ke bumi Malaysia oh tanah tempat tumpah darah ku ooo ooo.. Syukur alhamdulillah selamat sampai biarpun flight landing agak panik & cemas. Setelah selesai kesemua urusan bagasi, kitorang ahli rombongan berpelukan sebelum berpisah & menuju ke destinasi memasing. Walaupun hanya 4 hari 3 malam di bumi Garuda, tetapi kenangan & momen manis disana membawa sejuta erti yg tak bisa terungkap. InshaAllah, jika panjang umur dimurahkan rezeki, pasti kaki ini akan jejak ke sana semula. Alhamdulillah. Aminn.

   

Wednesday, May 4, 2016

Travel & Holiday : Trip ke Jakarta-Bandung part 3

  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da' House

 Haaiiii semorang! Seperti yg dah aku janjikan, aku akan sambung part 3 pulak. Nyiahahaaa ko nampak tak, baru travel ke indo je pun kemain byk aku nak cegite, padahal pegi 4 hari 3 malam je haaa. Ini kalo pegi europe sana, berminggu gamaknya jenuh aku nk updet cegite, ntah sampai part 10 kot..kihkih..
  Ok taknak bermukadimah panjang lebar, moh le baca cegite seterusnyaaa! Zassss.....

  Sabtu, 16/4/2016 ;

  Seperti semalam (jumaat), harini juga perlu bangun seawal 4 pagi. Dia punya mengantok memang takleh bawak berunding. Terasa macam ada bapak segala setan bergayut atas kelopak mata aku ketika itu. Mana lagi dgn badan yg sgt penat & letih, tambahan pulak pagi tu aku dah 'bocor'. Pehhhhh! Memang spoil betul aku rasa. Dengan pad aku terlupa nak letak dlm bagpack, mana siot nak mengagau carik pad! Arghh betul spoil aku rasa pagi tu. Pulak tu, 1st day period memang bikin aku tak best. Senggugut kuasa nambelas jutaaaa weeiii. Sakitnyaaa maaakk! 
   Sebabkan keadaan yg dah tak selesa tu, aku memang takde mood pagi tu. Terpaksa pulak pinjam pad dekat kakak ketua agency tu. Malu tak tahu nak letak celah mana dah mukaaa ni. Nasib baiklah sbg seorang wanita, dia memahami keadaan aku ketika itu. Huhuu.. Selepas bersarapan & checkout hotel Bandung pagi tu, maka bas pun bergerak utk menuju ke Pasar Baru. Aku pikirkan, Pasar Baru tu sejenis pasar pagi atau pasar tani. Lagi ah buat aku rasa moody, yelaaa dlm keadaan engko dah senggugut ni, memang takde makna lah nak redah orang ramai & kesesakan kat situ. Aku dah decide nak mereput dlm bas jelaa time tu. Sepanjang perjalanan, aku hanya menikmati pemandangan sekitar jalanraya Bandung. Tepat jangkaan aku, memang jalanrayanya lebih sesak dari hari bekerja kerana rata2 penduduknya keluar melakukan pelbagai xtvt hujung minggu spt bershopping & ke pasar. Sehinggakan bas kitorang stuck yg agak lama akibat kesesakan lalu lintas di tepi kawasan pasar pagi. Pehh! Dan akhirnya, tak lama lepas tu kitorang pun sampai ke Pasar Baru, Bandung. Sangkaan aku ternyata melesat, rupanya Pasar Baru itu adalah sebuah mall umpama Kompleks PKNS & Pertama Complex. Seingat aku, kompleks tu ada 8 tingkat & di dalamnya MasyaAllahhhh...sungguh sesak spt pasar borong! Maakk aiihh, gimana mau shopping kalo ramainya ker gini...! 


    Dekat sini, kitorang para ahli rombongan tidak dibenarkan berjalan berasingan dikhuatiri terpisah antara ahli rombongan. Yelaa dah ramai serupa tengah tawaf kat Kota Mekah tu, hilang kang celah mana nak cariknyaaa. Tour guide yg akan membawa & memantau kitorang sepanjang dlm kompleks tu. Pak Gunawan, dibantu dgn seorang lagi tour guide yg memang arif dgn kompleks itu bernama Asep yg membawa kitorang utk ke satu2 kedai. Agak melecehkan jugak sbb kita terpaksa berjalan dlm kumpulan & singgah ke kedai yg kita tak ingin pegi. Sbg contoh, ada kaum pempuan yg nak singgah carik kain pasang, maka kesemua terpaksa ikut juga utk carik kain pasang. So boring sbb kita tiada kebebasan bergerak sendiri, ini krn tour guide risau akan keselamatan para ahli rombongan. Masa ni aku amik kesempatan tanya ke Pak Gunawan dimana kedai menjual pad. Dia bawak aku turun ke tingkat paling bawah utk pegi kedai di luar kompleks tu. Masa sampai d kedai tu, apa yg takleh aku lupakan ialah, aku nk beli pad tp sekor manusia pun dlm kedai tu x paham apa yg aku ckp. Jenuh aku explain apa tu pad, eh mampuss dorang tak paham. Rupanya, dorang tak panggil tuala wanita itu pad, tapi pembalut. Kata dorang, pad itu adalah sejenis koyok tampal di kepala. Ok, wakenabebbb! Dan Pak Gunawan boleh bantai gelakkan aku kat luar kedai. Ciss betei.
   Dekat Pasar Baru ni, bleh tahan byk aku shopping. Sumpah ckp, memang kat sini laagii rambang mata tgk segala bapak fesyen, dari tudung, kain pasang, baju2, telekung eh pendek kata semualah! Dahlah murah pulak harga2 kat sini. Sedar tak sedar, aku terpaksa carik money changer lagi utk tukar rupiah...isk..iskk..issskk

   Gigih aku ajak 2 orang cewek ini bergambar sbg kenangan lepas aku beli palazo dkt kedai dia. Makasiiii ya mbak atas layanan nya yg baaikk.. :))

    Masa ni aku rileks jalan sensorang pegi terejah kedai ni. Sumpah rambang mata tgk fesyen muslimah yg dijual dlm kedai ni. Aku berjaya grab palazo yg sgt cantik & murah kat sini. Berbaloi baloiiii. Bukan apa, lama beno tunggu ahli rombongan ni bershopping, baik aku jalan sensorang eleh lagipun aku pegi pun tak jauh mana, sekitar dorang jugak. Aku tak takut langsung kalau terpisah dari ahli rombongan pun sebab aku pandai cakap indon. Kalo engkorang nak tahu, sepanjang kat Indonesia ni aku cakap indo dgn warga dekat sana. Dan Alhamdulillah, dorang sgt baik kalo kita bleh ckp indo dgn dorang, siap ada diskaun lagiii weehh. Kerlass! 

   
    Antara barangan yg aku beli kt sini selain palazo ialah telekung, kain pasang & blouse. Ikutkan byk lagi aku nak sambar tp aku pikir sbb lepasni destinasi seterusnya ke Jakarta, so kene la kawal nafsu agar x terlebih belanja kat sini. 
   Sekitar 4 jam masa yg diberikan kt sini, dan destinasi seterusnya ialah ke Kartikasari. Mati2 aku ingatkan Kartikasari ini tempat menjual jamu, rupa2 nya ialah tempat jual pelbagai kek, cupcake, brownies, coklat & manisan. Senang cegite, mcm kedai kek laa. Dekat sini, aku beli brownies almond yg super duper sedaaappp namatikkkk yg beharga kira2 Rm12! 

    Berpinar bijik mata aku tengok kek2 dekat sini. Awaaa, saiya taa kuaddd..... :(

    Ini dia brownies almond yg aku beli. Tengok pun dah sedap, rasa laaagiii laa sedaap! Aku x tipu weh. Ini best seller dekat Kartikasari. 

    Dekat Indonesia ni, amatlah pemes dgn eskrim durian. Kata Pak Gunawan, eskrim durian di indo memang sedap & pasti kena cuba bila berkunjung ke Indonesia, kalo tidak tergolonglah kalian dlm kalangan org yg rugi krn tidak merasainya. Iyaa...akulah orang yg rugi itu krn aku tidak makan durian. I izz sadd :((
    Setelah menghabiskan masa membeli manisan di Kartikasari, bas bergerak menuju ke sebuah restoran utk santapan makan tengahari. Aku terlupa apa namanya krn ketika ini, aku begitu lapar. Apa yg terbayang di pikiran aku ialah makan, makan & makan! Dan dekat sini, makanannya jugaa sedap. Eh pendek kata tak jumpa lagi laa makanan yg x sedap sepanjang kat Bandung ni. Ngeee


    Memasing dah kekenyangan menikmati makanan yg sedap & perut rata2 nya memang dah boncet dgn makanan, maka perjalanan diteruskan iaitu ke Cihampelas Walk atau Ciwalk. Disini kata Pak Gunawan ialah jalan paling aman di dunia. Puas memasing berpikir kenapa ia digelar jalan paling aman di dunia? Rupa2nya sesampainya kitorang disana, barulah kitorang sedar apa yg dikata Pak Gunawan. Digelar jalan paling aman kerana disini terdapat deretan kedai menjual pelbagai barangan superhero & figura superhero spt Superman, Batman, Ironman, Spiderman, Ultraman & memacam karakter lain. Kononnya jalan itu paling aman krn di 'jaga' oleh para superheroes itu, sedangkan hakikatnya menurut Pak Gunawan, sebenarnya bagi penduduk disitu, kawasan itulah antara kawasan paling tidak aman krn banyak kejadian jenayah spt peragut, penyeluk saku & penyamun. 

    
    Hari makin menginjak petang. Kota Bandung ini pula cepat gelap. Macam yg aku katakan, sekitar jam 5, langit mulai gelap. Destinasi terakhir di Bandung ialah ke Rumah Mode sebelum bergerak ke Jakarta. Rumah Mode ini konsepnya menjual pakaian moden krn itu digelar mode & ia seakan spt H&M & Uniqlo. Disini, tersangatlah ramai tourist & apa yg aku tengok byk nya dari Malaysia. Bershopping habis berjuta juta rupiah engkoooooo! Masyiukkk baqhang. View dekat sini memang cantik menarik ko memang deboomm! 

    

    
   Setelah berjaya menghabiskan duit dekat Rumah Mode, kitorang dibawa ke sebuah restoran menyediakan masakan padang utk sajian makan malam. Masa ni, aku tak sempat nak snap foto sebab dah terlampau capek (penat). Mana lagi nak kena tahan senggugut terukss..isk..iskk.. Dan selepas menjamu selera, sekitar jam 8 kitorang bergerak ke Jakarta utk checkin hotel di sana & menghabiskan hari terakhir sebelum pulang ke Malaysia..........

  Nantikan sambungan, the last part. Stay tuned okeyyy :))