SALJI

I Am Superwoman

I Am Superwoman

Sunday, August 21, 2016

Pre-graduation seorang Aimiey

  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da'House


 Apa khabar warga belog? Tuan tanah datang melawat kawasan ni...hikhik. Tenggelam timbul aku ni,kan! Lama menghilang, kini muncul balik. Masa mencemburui betul untuk aku hapdet belog. So, sementara tunggu Daie Pendakwah Nusantara dan memandangkan buletin utama ni boring tahap haramjadah, maka molek benar curik masa kejap menceceh dekat sini..nyiahahaha
 Oh ye, tak lama dah aku nak konvo. Pantas betul masa berlalu. Tak sangka betul 3 tahun belajar berlalu sudah. Gila tak seronok? Dah berpenat lelah perah otak, airmata, hingus dan segala titik peluh belajar, bersengkang mata hadap esaimen yg bertingkek tingkek, mereput tunggu duit pt masuk sebab terpaksa ikat perut bila duit dah takdak, mengilai malam2 dgn housemates yg kepala masuk air, membatu dalam bilik gelap bersama housemates bila taknak turun p baca yasin bawah blok, kutuk pak guard perangai jilake macam samseng kampung dusun, ehhh banyaak lagi laaa perangai tak semenggah student ni kalo nk dirungkaikan satu persatu. Dan skarang, masa yg dinanti2kan tentunya hari graduasi @ konvokesyen! Aku belum pernah jumpa lagi ada manusia yg berduka lara di hari konvokesyennya melainkan dia seorang yg takde perasaan. Konvo ke tidak sama saja baginya...hahaha! Taknak cite panjang laaa. Nak tepek gambar je alang2 dah lama tak mencapap sini...wakakakkkkak :-D

    Seawal pagi gerak ke kampus utk urusan konvo. Kitorang buat bas tu cam bapak kitorang punya sebab suara kitorang je memekak kt belakang tu. Kah!

   Muka acah2 senyum padahal tengah kebuluran pasal pagi tak bekpes. Kuat nau perut buat konsert battle of the band sampai satu kampus boleh dengar dan tahu aku tengah lapar. Ok, tipu je. Aku memang suka buat cerita gempak! 

   Tepi longkang pun jadilaanaakk. Takkan beriya aku nak shoot atas stage pulak kan padahal belum konvo lagi. Tak memasal karang aku ditohmah masyarakat kerana terlalu over nak mampus eh macam ko sorang je yg konvo kan!! 

   Ini bukan dibawah lindungan kaabah. Ini namanya dibawah lindungan pokok. Melaka panas berdengkang weh! Takkan nak berpanas pulak semata2 nk shoot. Hitam kang kulit ahkaaakk dikk!

    Muka2 tashabar nak konvo. This is my masuk air housemates! 

    Posing berdiri je kitorang mampu. Nak posing baring2 atas rumput, golek2 atas tanah kang mampus kena keji. Jadi kitorang decide posing sopan begini saja. 

    Kasi hashtag sahabat sejati saiyang sampai mati cikeddd :-)

    Sebenarnya memasing dah lecak tiaak sebab panas membahang dgn jubah tebal senggitu, tapi muka tetap ada sinyumm jugak. Eleh perempuan dgn selfie mana berpisah tiada. 

   Geng2 masuk air! Rinduuuuu~
  
    Tulaa antara gambar2 pra graduasi aku. Ye, taklah sehebat gambar2 pra graduasi orang lain sebab engkorang yg gambar gempak2 tu upah photographer hebat2 utk shoot gambar korang. Aku ni insan sederhana cukupah ala kadar saja paksa member ambilkan gambar kita janji bahagiaaa eh apa aku meroyan ni? Ok lah. Tunggu aku menceceh dan tempek gambar konvo banyak2 next week! Mana tahu ada gambar lompat2 beruk makyeh ke, baring golek2 ala hindustan ke, kaaan! Haa time tu lantak p lah over ke tidak! Nak aku hashtag aku yg konvo ko yg panas ke? Ahahahhahaha ok2 aku gurau je. Jangan keji dan kecam. Ok, nak p tengok Daie tv3. Kena banyak tonton program islamik cenggini biar kasi keinsafan sikit dlm hati aku ni kalo tak asyik nak mengarut je. Ok bhaaaiiii. Muah ciked. 

    

Tuesday, May 10, 2016

Travel & Holiday : Trip ke Jakarta-Bandung part 4

  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da' House

 Curik2 masa updet belog jap walaupun masa mencemburui aku. Susah betol jadi orang bizi ni. Terkejar sana terkejar sini. Masa nak hadap social media tu terbatas. So, harini aku akan sambung the last part travel holiday tu. Sape yg dah baca ketiga2 part tu, jutaan terima kasih aku ucapkan. Tanpa korang siapalah aku..tudiaa ucapan ngalahkan dah menang bintang paling popular, engkooo! Ok jom teruskan bacaan anda.. Zassss!

  17/4/2016, Ahad ;

 Macam biasa, seawal 4 pagi dah kena bangun. Udah macam bulan puasa ko, nak bangun sahur waktu2 cenggitu. Mata rabak, kepala pening, badan letih namun kugagahkan jua tanpa rungutan. Harini adalah hari terakhir di Indonesia sbb petang nanti dah kena gerak ke airport utk balik Malaysia. Eh ehh kejap betul masa berlalu, tetahu dah nk kena berambus balik. Huhuhu
 Selepas bersiap, langkah dibawa menuju ke lobi hotel utk breakfast. Pagi tu, aku decide nak makan nasik memandangkan haritu hari terakhir, so haruslah rasai kesedapan menu pd pagi tu. Aku amik sepinggan nasi putih, rendang ayam, sambal ikan bilis & air suam. Mak aku hanya amik sekeping roti & secawan tea. Takut nak makan berat2, katanyaaa.. Setelah checkout, kira2 pukul 8, bas bergerak menuju ke Tanah Abang, Jakarta. Aku pikirkan, Tanah Abang ni adalah sebuah pantai seperti Rantau Abang di Terengganu sana nung. Rupanya Tanah Abang yg bakal ditujui itu ialah sebuah mall menjual pelbagai jenis barangan seperti mana Pasar Baru di Bandung tempoh hari. Wahhh nampaknya sesi menghabiskan saki baki rupiah lagi laaa niii. Disini, kitorang tidaklah dikawal oleh tour guide seperti mana di Pasar Baru tu, kitorang bebas bergerak mencari apa yg diingini dlm jangkamasa yg diberikan. Macam juga kat Pasar Baru, Pusat Grosir Tanah Abang ni juga sangatlah ramaaiii. Lagi pulak hari ahad, maka berpusu pusulah masyarakatnya keluar bershopping. Kat sini, memang rambang mata lah lagi sekali tengok memacam yg dijual. Ada telekung sulam cantik2, kain pasang yg menarik tertarik ko memang dabom, tudung2 & shawl, pakaian, kasut pendek kata aneka fesyen dari anak kecil sampai ke orang tua! Dekat sini, aku nyaris2 nak tukar duit lagi sbb duit rupiah dah habis. Tapi, hajat x kesampaian sbb money changer disini tutup pd hari ahad. Punyalah frust masa tu weiii. Tapi bila pikir2 balik, maybe ada hikmah gak money changer tutup, tu bermakna Allah nak selamatkan aku dari terus memboros x ingat duniaa kat situ...hihi.. Disini aku sempat grab sehelai baju & 2 helai pants yg sangat cantik persis retis indo pakai mcm Alyssa Soebandono tu. 


  Setelah menghabiskan masa sekitar 4 jam di Tanah Abang, bas gergerak menuju ke Masjid Istiqlal di Jakarta Pusat utk solat zuhur sbelum pulang ke airport. Utk pengetahuan korang, Masjid Istiqlal ialah masjid terbesar di Asia Tenggara. Masjid ini bisa menampung lebih daripada 100,000 jemaah pada satu masa. Siap pada 1961, Masjid Istiqlal menjadi monumen penting dan simbol kemerdekaan bagi masyarakat Indonesia. Kerna itulah ia dinamakan ”Istiqlal” (merdeka). Terasa sangat bertuah dpt menjejakkan kaki di sini, tetapi alangkah lagi bertuah jika dapat solat di dalam masjid agung ini, tapi apakan daya, ketika ini sedang 'bendera merah'.. I is saddd :(

    
    Sementara menunggu beberapa ahli rombongan yg sedang menunaikan kewajipan terhadapNya, aku mengambil peluang di sekitar masjid dgn menikmati pemandangan yg cukup cantik disini. Disini juga terdapat anak2 kecil yg gigih mencari rezeki dgn menjual beg plastik kpd orang2 yg ingin memasuki masjid, plastik itu utk meletak selipar atau kasut demi mengelakkan kecurian atau kehilangan selipar / kasut. Sempat juga aku cakap indon dgn salah sorang budak kecik bernama adam yg sedang menjual plastik. Dalam diam, aku kagum dgn semangat mereka yg sanggup berpanas terik begitu demi mencari rezeki. 



   Sungguh ramai umat manusia di sekitar perkarangan masjid. Ada penduduk tempatan, tidak kurang pelancong dlm & luar negeri yg berkunjung ke sini samada singgah utk menunaikan solat zuhur ataupun sekadar mengambil gambar keindahan senibina masjid ini. Bagi aku, tiada ucapan lain yg bisa  aku panjatkan bila tengok betapa teguhnya senibina agung yg terdapat di Jakarta Pusat ini. Subhanallah, indahnya rumahMu Ya Rabb! 
   Selepas menunaikan fardhu zuhur, ahli rombongan menaiki bas utk bergerak terus ke Soekarno-Hatta Airport Jakarta. Terasa sayu bila mengingatkan bakal pulang ke Malaysia. Rasa tidak puas utk terus berada di Indonesia krn pada perkiraan aku, banyak lagi tempat2 yg aku nak kunjungi selain Jakarta & Bandung. Namun apakan daya, masa & rezeki hanya mengizinkan selama 4 hari 3 malam saja di bumi Garuda ini. Bukan aku saja yg merasakan piung2 kesedihan, malah ada beberapa ahli rombongan yg turut merasakan yg sama. Maka setelah mengharung kesesakan selama sejam, kitorang akhirnya sampai ke airport. 

    Mengabdikan kenangan bersama 3 tour guide yg baik hati, Pak Wawan, Pak Adnan & Pak Gunawan. Moga ketemu lagi yaaa bapak2 di lain waktu.. Kalian semua emang baik & sporting banget tuh! 


    Setelah mengucapkan salam perpisahan bersama para tour guide, kitorang masuk ke dalam airport utk sesi dokumentasi. Tiket utk balik ke Malaysia sekitar pukul 7.35 malam waktu Indonesia. Boleh tahan mereput jugaklah nak menunggu ke pukul 7, tambahan lagi ketika itu bumi Jakarta dibasahi hujan lebat. Hujan seakan mengiringi kesedihan di hati memasing, gitew! 
   Dan akhirnya, kira2 jam 8 malam kitorang dah berjaya masuk ke dalam perut pesawat MH0724 utk pulang ke Malaysia. Macam biasa, aku sedikit tidak best sebab naik flight waktu malam dlm keadaan cuaca hujan ketika itu, namun hanya doa dipanjatkan dlm hati agar selamat sampai ke bumi Malaysia. Dalam flight, aku dah tak sedar apa terus tido sbb kepala sgt pening & aku hanya dikejutkan ketika stewardess datang hantar makanan, iaitu nasi ayam. 
   Sekitar pukul 10 akhirnya kitorang selamat sampai ke bumi Malaysia oh tanah tempat tumpah darah ku ooo ooo.. Syukur alhamdulillah selamat sampai biarpun flight landing agak panik & cemas. Setelah selesai kesemua urusan bagasi, kitorang ahli rombongan berpelukan sebelum berpisah & menuju ke destinasi memasing. Walaupun hanya 4 hari 3 malam di bumi Garuda, tetapi kenangan & momen manis disana membawa sejuta erti yg tak bisa terungkap. InshaAllah, jika panjang umur dimurahkan rezeki, pasti kaki ini akan jejak ke sana semula. Alhamdulillah. Aminn.

   

Wednesday, May 4, 2016

Travel & Holiday : Trip ke Jakarta-Bandung part 3

  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da' House

 Haaiiii semorang! Seperti yg dah aku janjikan, aku akan sambung part 3 pulak. Nyiahahaaa ko nampak tak, baru travel ke indo je pun kemain byk aku nak cegite, padahal pegi 4 hari 3 malam je haaa. Ini kalo pegi europe sana, berminggu gamaknya jenuh aku nk updet cegite, ntah sampai part 10 kot..kihkih..
  Ok taknak bermukadimah panjang lebar, moh le baca cegite seterusnyaaa! Zassss.....

  Sabtu, 16/4/2016 ;

  Seperti semalam (jumaat), harini juga perlu bangun seawal 4 pagi. Dia punya mengantok memang takleh bawak berunding. Terasa macam ada bapak segala setan bergayut atas kelopak mata aku ketika itu. Mana lagi dgn badan yg sgt penat & letih, tambahan pulak pagi tu aku dah 'bocor'. Pehhhhh! Memang spoil betul aku rasa. Dengan pad aku terlupa nak letak dlm bagpack, mana siot nak mengagau carik pad! Arghh betul spoil aku rasa pagi tu. Pulak tu, 1st day period memang bikin aku tak best. Senggugut kuasa nambelas jutaaaa weeiii. Sakitnyaaa maaakk! 
   Sebabkan keadaan yg dah tak selesa tu, aku memang takde mood pagi tu. Terpaksa pulak pinjam pad dekat kakak ketua agency tu. Malu tak tahu nak letak celah mana dah mukaaa ni. Nasib baiklah sbg seorang wanita, dia memahami keadaan aku ketika itu. Huhuu.. Selepas bersarapan & checkout hotel Bandung pagi tu, maka bas pun bergerak utk menuju ke Pasar Baru. Aku pikirkan, Pasar Baru tu sejenis pasar pagi atau pasar tani. Lagi ah buat aku rasa moody, yelaaa dlm keadaan engko dah senggugut ni, memang takde makna lah nak redah orang ramai & kesesakan kat situ. Aku dah decide nak mereput dlm bas jelaa time tu. Sepanjang perjalanan, aku hanya menikmati pemandangan sekitar jalanraya Bandung. Tepat jangkaan aku, memang jalanrayanya lebih sesak dari hari bekerja kerana rata2 penduduknya keluar melakukan pelbagai xtvt hujung minggu spt bershopping & ke pasar. Sehinggakan bas kitorang stuck yg agak lama akibat kesesakan lalu lintas di tepi kawasan pasar pagi. Pehh! Dan akhirnya, tak lama lepas tu kitorang pun sampai ke Pasar Baru, Bandung. Sangkaan aku ternyata melesat, rupanya Pasar Baru itu adalah sebuah mall umpama Kompleks PKNS & Pertama Complex. Seingat aku, kompleks tu ada 8 tingkat & di dalamnya MasyaAllahhhh...sungguh sesak spt pasar borong! Maakk aiihh, gimana mau shopping kalo ramainya ker gini...! 


    Dekat sini, kitorang para ahli rombongan tidak dibenarkan berjalan berasingan dikhuatiri terpisah antara ahli rombongan. Yelaa dah ramai serupa tengah tawaf kat Kota Mekah tu, hilang kang celah mana nak cariknyaaa. Tour guide yg akan membawa & memantau kitorang sepanjang dlm kompleks tu. Pak Gunawan, dibantu dgn seorang lagi tour guide yg memang arif dgn kompleks itu bernama Asep yg membawa kitorang utk ke satu2 kedai. Agak melecehkan jugak sbb kita terpaksa berjalan dlm kumpulan & singgah ke kedai yg kita tak ingin pegi. Sbg contoh, ada kaum pempuan yg nak singgah carik kain pasang, maka kesemua terpaksa ikut juga utk carik kain pasang. So boring sbb kita tiada kebebasan bergerak sendiri, ini krn tour guide risau akan keselamatan para ahli rombongan. Masa ni aku amik kesempatan tanya ke Pak Gunawan dimana kedai menjual pad. Dia bawak aku turun ke tingkat paling bawah utk pegi kedai di luar kompleks tu. Masa sampai d kedai tu, apa yg takleh aku lupakan ialah, aku nk beli pad tp sekor manusia pun dlm kedai tu x paham apa yg aku ckp. Jenuh aku explain apa tu pad, eh mampuss dorang tak paham. Rupanya, dorang tak panggil tuala wanita itu pad, tapi pembalut. Kata dorang, pad itu adalah sejenis koyok tampal di kepala. Ok, wakenabebbb! Dan Pak Gunawan boleh bantai gelakkan aku kat luar kedai. Ciss betei.
   Dekat Pasar Baru ni, bleh tahan byk aku shopping. Sumpah ckp, memang kat sini laagii rambang mata tgk segala bapak fesyen, dari tudung, kain pasang, baju2, telekung eh pendek kata semualah! Dahlah murah pulak harga2 kat sini. Sedar tak sedar, aku terpaksa carik money changer lagi utk tukar rupiah...isk..iskk..issskk

   Gigih aku ajak 2 orang cewek ini bergambar sbg kenangan lepas aku beli palazo dkt kedai dia. Makasiiii ya mbak atas layanan nya yg baaikk.. :))

    Masa ni aku rileks jalan sensorang pegi terejah kedai ni. Sumpah rambang mata tgk fesyen muslimah yg dijual dlm kedai ni. Aku berjaya grab palazo yg sgt cantik & murah kat sini. Berbaloi baloiiii. Bukan apa, lama beno tunggu ahli rombongan ni bershopping, baik aku jalan sensorang eleh lagipun aku pegi pun tak jauh mana, sekitar dorang jugak. Aku tak takut langsung kalau terpisah dari ahli rombongan pun sebab aku pandai cakap indon. Kalo engkorang nak tahu, sepanjang kat Indonesia ni aku cakap indo dgn warga dekat sana. Dan Alhamdulillah, dorang sgt baik kalo kita bleh ckp indo dgn dorang, siap ada diskaun lagiii weehh. Kerlass! 

   
    Antara barangan yg aku beli kt sini selain palazo ialah telekung, kain pasang & blouse. Ikutkan byk lagi aku nak sambar tp aku pikir sbb lepasni destinasi seterusnya ke Jakarta, so kene la kawal nafsu agar x terlebih belanja kat sini. 
   Sekitar 4 jam masa yg diberikan kt sini, dan destinasi seterusnya ialah ke Kartikasari. Mati2 aku ingatkan Kartikasari ini tempat menjual jamu, rupa2 nya ialah tempat jual pelbagai kek, cupcake, brownies, coklat & manisan. Senang cegite, mcm kedai kek laa. Dekat sini, aku beli brownies almond yg super duper sedaaappp namatikkkk yg beharga kira2 Rm12! 

    Berpinar bijik mata aku tengok kek2 dekat sini. Awaaa, saiya taa kuaddd..... :(

    Ini dia brownies almond yg aku beli. Tengok pun dah sedap, rasa laaagiii laa sedaap! Aku x tipu weh. Ini best seller dekat Kartikasari. 

    Dekat Indonesia ni, amatlah pemes dgn eskrim durian. Kata Pak Gunawan, eskrim durian di indo memang sedap & pasti kena cuba bila berkunjung ke Indonesia, kalo tidak tergolonglah kalian dlm kalangan org yg rugi krn tidak merasainya. Iyaa...akulah orang yg rugi itu krn aku tidak makan durian. I izz sadd :((
    Setelah menghabiskan masa membeli manisan di Kartikasari, bas bergerak menuju ke sebuah restoran utk santapan makan tengahari. Aku terlupa apa namanya krn ketika ini, aku begitu lapar. Apa yg terbayang di pikiran aku ialah makan, makan & makan! Dan dekat sini, makanannya jugaa sedap. Eh pendek kata tak jumpa lagi laa makanan yg x sedap sepanjang kat Bandung ni. Ngeee


    Memasing dah kekenyangan menikmati makanan yg sedap & perut rata2 nya memang dah boncet dgn makanan, maka perjalanan diteruskan iaitu ke Cihampelas Walk atau Ciwalk. Disini kata Pak Gunawan ialah jalan paling aman di dunia. Puas memasing berpikir kenapa ia digelar jalan paling aman di dunia? Rupa2nya sesampainya kitorang disana, barulah kitorang sedar apa yg dikata Pak Gunawan. Digelar jalan paling aman kerana disini terdapat deretan kedai menjual pelbagai barangan superhero & figura superhero spt Superman, Batman, Ironman, Spiderman, Ultraman & memacam karakter lain. Kononnya jalan itu paling aman krn di 'jaga' oleh para superheroes itu, sedangkan hakikatnya menurut Pak Gunawan, sebenarnya bagi penduduk disitu, kawasan itulah antara kawasan paling tidak aman krn banyak kejadian jenayah spt peragut, penyeluk saku & penyamun. 

    
    Hari makin menginjak petang. Kota Bandung ini pula cepat gelap. Macam yg aku katakan, sekitar jam 5, langit mulai gelap. Destinasi terakhir di Bandung ialah ke Rumah Mode sebelum bergerak ke Jakarta. Rumah Mode ini konsepnya menjual pakaian moden krn itu digelar mode & ia seakan spt H&M & Uniqlo. Disini, tersangatlah ramai tourist & apa yg aku tengok byk nya dari Malaysia. Bershopping habis berjuta juta rupiah engkoooooo! Masyiukkk baqhang. View dekat sini memang cantik menarik ko memang deboomm! 

    

    
   Setelah berjaya menghabiskan duit dekat Rumah Mode, kitorang dibawa ke sebuah restoran menyediakan masakan padang utk sajian makan malam. Masa ni, aku tak sempat nak snap foto sebab dah terlampau capek (penat). Mana lagi nak kena tahan senggugut terukss..isk..iskk.. Dan selepas menjamu selera, sekitar jam 8 kitorang bergerak ke Jakarta utk checkin hotel di sana & menghabiskan hari terakhir sebelum pulang ke Malaysia..........

  Nantikan sambungan, the last part. Stay tuned okeyyy :))
    
    

Monday, May 2, 2016

Travel & Holiday : Trip ke Jakarta-Bandung part 2

  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da' House

 Hai uollsss..! Seperti yg dijanjikan, aku akan sambung story holiday trip part 2. Mohon sesape yg baca belog aku ni tidak boring sbb cegite aku panjang & bakal ada sambungan part 3 & part 4 tentang holiday trip ini. Berjuta terima kasih pd sesape yg sudi baca. Pada yg rasa macam annoying dgn cegite2 aku ni, takyah laa baca, off saja & pegi mereput sana sambil makan jagung rebus okeh. I dont kisah..kahkah :-P . Nanti aku akan updet entri tentang tips2 memulakan travel, khusus buat sesape yg nak g travel tu. Nantikan yee! :)) 

  Ok, lets continue this story, gaisss! Cekidaut----

  Jumaat, 15/4/2016 ;

  Seawal pukul 4 pagi waktu jam malaysia, aku sudah bangun dari tido. Jika ikutkan hati, nak aje aku teruskan tido sampai tengahari sebab mengantok namatikk & penat nokharom. Ditambah dgn enaknya tido berbungkus dlm selimut tebal dgn kedinginan aircond dlm hotel. Fuh! Sgt mencabar keimanan ketika itu. Oleh kerana kota Bandung ini cuacanya sejuk spt di tanah tinggi, maka kedinginannya menggigit sehingga ke tulang hitam. Sehinggakan, air panas di dlm bilik mandi juga sudah tak terasa suhu panasnya krn cuaca sejuk lebih mendominasi. Jadi cuba engko bayangkan, mandi seawal 4 pagi dgn keadaan yg sejuk kuasa nambelas juta! Aku menggigil serupa kena sawan akibat sejuk yg tak tertahan. Fuh! Usai menunaikan solat subuh (subuh di Bandung sekitar 4-5 pagi & perbezaan waktu malaysia dgn indonesia ialah sejam), terus bersiap utk turun ke lobi krn tour guide & para ahli rombongan menanti di situ. Seawal 7 pagi, kitorang bersarapan di hotel. Tak pernah2 aku breakfast awal cenggitu. Kalo di malaysia, waktu cenggitu aku enak buat taik mata lepas solat subuh. Nyiahahaaa.. Ok menu di hotel pepagi gitu ialah roti bakar, bijirin dgn susu, buah-buahan, ada juga makanan berat spt nasi putih & lauk pauk. Aku hanya menjamah roti disapu mentega & secawan tea o panas. Bukan apa, risau perut meragam dlm bas nanti. Tak pepasal nak memerut kang..leceh! 
  Setelah bersarapan lebih kurang, kitorang masuk ke dalam bas. Bas akhirnya bergerak meninggalkan kawasan hotel utk menuju ke Kawah Putih sekitar pukul 8 pagi. Perjalanan ke Kawah Putih memakan masa sekitar 2 jam dari Bandung. Ketika itu, bas melewati kawasan pasar baru di sepanjang jalan. Pasar Baru itu menurut Pak Gunawan, ialah seumpama pasar pagi atau pasar tani di malaysia. Terdapat para peniaga yg menjual barangan basah & kering, ada juga yg menjual pakaian, dan bermacam lagi. Keadaan jalanraya ketika itu sangat sesak, dgn sistem jalanrayanya yg sempit, ditambah dgn kenderaan bertali arus. Kata Pak Gunawan, oleh kerana hari jumaat maka penduduk sibuk utk keluar bekerja, pergi sekolah, dan melakukan pelbagai urusan. Menurutnya lagi, hari jumaat ialah hari terakhir org bekerja maka sesaknya lebih berbanding isnin hingga khamis memandangkan esoknya sabtu rata2 org bcuti. Sama mcm d malaysia juga. Cuma kata Pak Gunawan, hanya budak sekolah saja yg bersekolah dari isnin hingga sabtu, tak mcm di malaysia bercuti 2 hari sabtu & ahad bg budak sekolah. Spt biasa, sekali lagi kitorang menempuh macet (jem) yg teruk. Menurut Pak Gunawan, macet di indonesia itu perkara biasa, sehinggakan jika enggak macet pd hari itu, penduduknya malah pelik & mikir pasti ada yg enggak beres nih.. *speaking indon sepam dua*
  Perjalanan ke Kawah Putih yg sepatutnya memakan masa sekitar 2 jam terus menjadi 4 jam krn jem yg teruk. Kenderaan, terutama motor sgt byk di indonesia. Apa yg aku tengok, rakyat indonesia lbh banyak menggunakan motor berbanding kereta, mungkin motor lebih menjimatkan. Satu yg membuatkan aku begitu kagum dgn negara indonesia ini, biarpun indonesia adalah sebuah negara republik, negara yg besar dgn kepadatan penduduk serta ramai, tetapi dorang begitu kool & relaks. Bayangkan, setiap hari dorang terpaksa menghadap jem yg jauh lebih teruk dari di malaysia, kenderaan yg sgt byk bertali arus, sistem jalanraya nya tidaklah sehebat di malaysia, tetapi sedikitpun tiada eksiden @ kemalangan berlaku sesama dorang. Bas seenaknya masuk ke simpang, simpang lain pulak motor sesuka hati mencelah, tetapi yg ajaibnya tiada langsung perlanggaran & dorang takde pun caruts tak puas hati spt apa yg aku tgk kat malaysia ni. Hebat. Kalo kat malaysia bas nak terlanggar motor, penunggang motor dh mencarut sambil tunjuk jari tengah! Tudiaaa..
   Sesampainya di tanah tinggi, sekali lagi bas stuck dlm jem kerana kenderaan bertali arus dgn jalanraya yg sempit. Ketika itu, aku mengambil peluang menikmati pemandangan indah di sekitar kawasan tanah tinggi. Dapat dilihat, deretan rumah yg kecil2 comel2, banyaknya kawasan penanaman spt kebun sayur, kebun buah, penanaman padi huma di lereng bukit seperti di cameron highlands dgn kabus yg menyelimuti langit ketika itu. Begitu mengasyikkan! Dapat dilihat juga, penduduk sekitar yg begitu tekun mengusahakan tanaman, anak2 kecil yg berjalan kaki pulang dari sekolah & kaum lelaki yg lengkap berpakaian hendak ke masjid menunaikan fardhu jumaat. 
  Setelah berjaya menghadap jem, kitorang akhirnya sampai ke kawasan Kawah Putih. Bas tidak boleh naik ke puncak, maka utk ke puncak kitorang dibawa menggunakan van yg dipanggil 'angkot'. Kira2 10-15 minit, kitorang sampai ke puncak. Ketika ini, suhunya sejuk dgn kabus menyelimuti langit. Disini, kitorang diberi mask penutup muka utk dipakai kerana bau sulfer yg cukup kuat menusuk ke rongga hidung. Setibanya di kawasan Kawah Putih, cukup Allah saja yg Maha Tahu betapa cantiknya tempat ini. Subhanallah...! 

   Sejenis keindahan yg tidak terungkap dgn kata2. Subhanallah...!

    Kalo dapat wedding photoshoot kt sini alangkah cantiknyaaaaa! 
    
   Jangan bilang akak tak payung! 
    
   Disini juga, terdapat ramai rakyat tempatan yg mencarik rezeki dgn menjadi photographer kpd tourist. Dorang akan dtg kpd tourist menawarkan khidmat menangkap gambar dgn menggunakan kamera DSLR & gambar itu siap serta merta dgn bayaran sekeping gambar kira2 RM6. Aku tak lepaskan peluang pegi photoshoot ala2 model disini & photographer itu sgt baik melayan aku yg kaki gambar ini. Dan, aku berjaya beli 2 keping gambar sbg kenangan. 

    Bersama bunda & ayahanda terchenta. 

    Acah2 kandid. Foto ini d snap oleh pemandu bas, Pak Adnan. 

    Ga nyangka yaa, selain teror bawak bas, Pak Adnan juga teror ngambil foto! 

    Para ahli rombongan yg gegilaaa happening masuk air

   Diluar kawasan Kawah Putih & foto ini di snap oleh Pak Adnan

    Asal boleh bergambar, semua tempat aku nak bergambar. Nak je aku bergambar dlm tong sampah tu. Baru rare! 

   Setelah hampir 2 jam menikmati view cantik di Kawah Putih & mengabdikan kenangan disini, kitorang bergerak naik 'angkot' utk turun semula ke kawasan bas diparkir. Di sini gak, aku sempat membeli sebuah bantal comel sbg kenang-kenangan. 


   Bas bergerak meninggalkan kawasan Kawah Putih dan singgah ke Saung Gawir utk menikmati makan tengahari & bersolat. Saung Gawir terletak di lereng bukit & kawasan disini sungguh cantik dgn cuaca yg mendinginkan. Makanan yg dihidangkan cukup enak & pedas. Sedap sampai tak tahu nk describe cemana ahh. Boncet perut makan bertambah tambah. 

    
    Sejurus menjamu selera & bersolat, kitorang bergerak ke ladang strawberry Ciwidey. Kitorang singgah sekejap saja disini kerana menurut Pak Gunawan, ketika ini strawberry masih belum berbuah. 


     Jadi, destinasi seterusnya ialah ke kawasan membeli belah di sekitar Bandung. Kitorang dibawa ke Cibaduyut, iaitu pusat jualan aneka barangan kulit. Disini menurut Pak Gunawan, terdapat barangan kulit original & juga aspal (asli tapi palsu) & kita tinggal sediakan duit saja & perlu bijak membuat penawaran harga dgn peniaga. 


    Selepas itu, kitorang bergerak pula ke sebuah bangunan menempatkan pelbagai barangan terus dari kilang. Terdapat pelbagai barangan yg dijual disini seperti kasut, pakaian, beg, dan sebagainya iaitu Grutty Bandung. Memang rambang mata dibuatnya! 


   Aku terus tukar pakai spek sbb mata dah tak tahan sgt tengok memacam yg dijual kat sini. Rambang mata weh! Kalo pakai spek ni tak clear sgt pandangan aku. Kahkahhhh


   Lebih kurang 2 jam di Grutty Bandung, bas bergerak menuju pula ke Toko Tiga iaitu pusat jualan jeans berjenama. Terdapat pelbagai jenama denim seperti Levi's, Lee Cooper & puluhan jenama lain yg jauh lebih murah dari di malaysia. Betul aku cakap, memang rambang mata dibuatnya! Kalo nafsu tak dikawal, boleh bangkrap sebab terlebih berbelanja. Mohon tahan nafsu bila ke sini, yaa. Eh tapi takpe, money changer banyak. Duit abis, g tukar duit lagi. Gituuuuuuu


    Setelah sakan bershopping, bas bergerak ke sebuah restoran utk makan malam. Disini, kitorang dibawa ke restoran Belacan. Restoran ini begitu ekslusif & tampak mewah & ketika ini memang full dgn pengunjung samada rakyat tempatan juga tourist yg diserikan lagi dgn live perfome dari band & penyanyi yg membuat persembahan. Memang happening! 



    Bersama penyanyi jalanan @ buskers di sekitar jalan Bandung. Diminta nyanyi lagu Tegar, dorang nyanyi sambil main alat muzik. Hebat. 

   Usai makan malam & bersolat maghrib, perjalanan diteruskan utk pulang ke hotel. Oleh kerana esoknya rata2 penduduk Bandung bercuti, maka suasana sgt happening & meriah dimana kelihatan penduduk berpusu pusu keluar malam. Jalanraya di sekitar Bandung sesak teruk & hampir 2 jam kitorang stuck dlm bas. Tetapi disepanjang jalan, sedikitpun tidak membosankan krn kitorang disajikan dgn pemandangan suasana malam yg meriah dgn simbahan cahaya lampu menerangi sepanjang jalan. Selain syurga membeli belah, Bandung juga ibarat syurga makanan krn dapat dilihat deretan peniaga menjual beraneka makanan menggunakan kereta tolak di sepanjang jalan. Cuma pesan Pak Gunawan, elakkan makan nasi campur di sini kerana terdapat peniaga yg menjual 'lembu kaki pendek' oleh peniaga yg non-muslim. 


   Selepas mengharung kesesakan selama 2 jam, akhirnya kitorang sampai ke hotel kira2 pukul 11 malam. Penat & letih tak usah cegite, tapi puas. Rata2 para ahli rombongan begitu enjoy & happy biarpun terpancar keletihan di muka memasing. Tetapi di tangan memasing, penuh dgn hasil tangkapan di setiap tempat yg dikunjungi. Malam berlabuh membawa seribu satu kepuasan tak terucap. Esoknya, kitorang harus checkout dari hotel Bandung kerana destinasi seterusnya ialah ke Jakarta. Yeaaha! 2 malam di Bandung membawa sejuta kenangan yg manis. 

  Nantikan perjalanan ke Jakarta seterusnya dlm part 3. Tunggu! Daaaa... :-))



    

    

Sunday, May 1, 2016

Travel & Holiday : Trip ke Jakarta-Bandung part 1

  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da' House

 MasyaAllah...lamanya tak berapdet belog ni. Segala jenis sawang & habuk dah bermukim dlm belog nihaaa. Fuhh! Mahap laa ye, bizi sangat sesejak dah abis studi ni. Jangan kata belog, kadang pesbuk pun dah berzaman tak berapdet status. Mungkin, penginjakan usia membuatkan aku dah merasa bahawa, medium sosial ini sudah tidak sepenting dulu. Gitew! 
 Ok disebabkan lama sgt dah tak updet, banyak yg aku nak celoteh ni. Baru2 ni, pada 14-17 April, aku & family mengikuti trip ke Jakarta-Bandung selama 4 hari 3 malam. Kitorang pergi dgn sebuah travel agency.  Sebabkan lama sgt dh tak travel luar malaysia, maka peluang travel kali ni betul2 enjoy & sakan habiss! Bukan saja sakan habis, duit juga turut habissss! Ok silakan baca sampai habiss ye..hehe.. :-D

    First step : haruslah tukar uang duluan. Gimana mau shopping kalo uang nya ga ditukar, iya kan? 

    Are u ready to travel & holiday?? Yeah...! Letss goooo bebeh
    
    Khamis, 14/4/2016 ;

    Seawal 4 pagi, kitorang sudah gerak ke KLIA kerana tiket pukul 6.50 pagi dgn menaiki pesawat MAS MH0713. Para ahli rombongan seramai 20 orang termasuk ketua travel agency diminta berkumpul di KLIA utk diberikan sedikit sesi taklimat & urusan pasport serta bagasi. Pada pagi tu, tahap mengantok dia tak usah cegite, memang bikin kepala pusing mcm gasing sbb tak cukup tido. Tapi, kerana keterujaan nk holiday tu, mengantok pun berjaya diatasi dgn jayanya. Dalam kepala aku, dlm flight japgi boleh qada' tido. Setelah settle segala urusan, hampir ke pukul 7 kitorang telah berada dlm flight. Perasaan masa tu sena nya bercampur baur. Seronok tp takut. Maklumlah, naik MAS. Tp ketika itu, aku hanya memanjatkan doa kpd Yg Esa agar selamat sampai. 

    Aku jenis yg prefer bawak backpack dari luggage. Leceh ah nak tarik2 luggage cam akademi fantasia tu.. 

    Acah2 senyum padahal tengah tahan mengantok kuasa lapanbelas! 

    Konon hipster ah snap pic tiket dgn pasport..hek eleh sangat, kan! 

    Menanti seblom dipanggil masuk flight. Haruslah menyelfiee duluannn!
    My family. Semua muka ada senyum jugak kecuali itu pakcik, muka ketat mau pigi mana pun tak tahu. Aiyaaa! 

    Jangkamasa dari KLIA ke Soekarno-Hatta Airport Jakarta memakan masa kira2 1 jam 45 minit. Peluang yg ada aku gunakan utk snap photo. Konon je nak qada' tido. Puihh! 

    Perut dah memang lapar, di baginya pulak nasik lemak sambal udang. Memang layan laa cegite dia. Nak je aku mintak lagi satu bekas, tapi disebabkan nak cover ayu kat pramugara ensem tu, maka niat itu dibatalkan serta merta :-D

   Sebelom fly patutnya baca doa, aku sibuk berselfie. Pempuan memang camtu, gaiss! Eh tapi lepas selfie aku baca doa weh, saja xnak tunjuk nanti dikata riak kang.. Hek! 

    Sejenis keterujaan.. Nasib aku baik sebab dpt seat dekat dgn sayap MAS tu..

    Sejenis saujana hijau mata memandang. Hanya puji-puji kepadaNya mampu aku lafazkan dgn keindahan ciptaanNya ini. 

    Setibanya di Soekarno-Hatta Airport Jakarta, kitorang & para ahli rombongan diperkenalkan kpd 3 orang tour guide indonesia berpengalaman iaitu Pak Gunawan, Pak Adnan & Pak Wawan. Dari Airport, kitorang dibawa dgn sebuah bas menuju terus ke Bandung yg memakan masa kira2 4 jam kerana jam teruk di sepanjang highway. Kata Pak Gunawan, bisa jadi perjalanan ke Bandung makan masa 8 jam jika jam terlalu teruk. Ya ampun, bisa kebas punggung dong kalo lama ker gitu! Kebosanan akibat tersangkut dlm jem dibayar dgn keseronokan krn Pak Gunawan yg cukup bijak menceriakan suasana dgn lawaknya yg x kering gusi selain kitorang disajikan dgn pemandangan yg best & menarik sepanjang jalan. 

   Dalam bas meredah macet (jem) yg teruk. Selfie dulu laaa cegite dia..
   
    Setelah meredah jem hampir 4-5 jam, kitorang sampai ke Bandung yg ketika itu sedang hujan lebat.  Kata Pak Gunawan, kota Bandung lebih sejuk berbanding Jakarta & penduduk di Bandung lebih lembut & bersopan berbanding di Jakarta kerana hampir 100% di Bandung adalah muslim. Bas terus bergerak ke sebuah restoran utk santapan makan tengahari. Memandangkan perut memasing dah kebulur tahap unta, maka makan adalah agenda paling penting ketika itu. 
     Aneka lauk pauk yg menyelerakan. Aku makan nasi bertambah tambah. Kali ni aku tak cover malu, makan sampai lebam. Malu kang lapar! 

    Masakan indonesia sebenarnya lebih kurang saja dgn masakan di malaysia. Pd tengahari itu, kitorang disajikan dgn hidangan nasi padang & aneka lauk pauk indonesia yg sedap & pedas. Ok, aku takleh nk cegite panjang masa ni sbb aku sendiri begitu layanss dgn hidangan yg sedap ini. 
    Selepas menikmati sajian makan tengahari & bersolat zuhur, kitorang menaiki bas semula utk menuju ke destinasi seterusnya iaitu ke Lembang Floating Market Bandung. Disini kata Pak Gunawan mempunyai view yg sgt cantik. Terdapat tasik yg besar, bunga2, pokok2 yg menghijau & fauna yg begitu indah. Disini juga, kita dapat tengok para peniaga yg berdagang secara kecil-kecilan menjual pelbagai makanan gorengan spt pisang cheese, lempeng, tauhu dan banyak lagi di atas sampan di sepanjang pesisir tasik seperti yg terdapat di Vietnam. 

    Makanan gorengan yg sedap & nikmat *telan ayaq liuq*

    Antara view cantik di Lembang Floating Market ;






    Setelah menghabiskan masa hampir 3 jam disini & bersolat asar, destinasi seterusnya ialah ke Tauhu Susu Lembang, dimana disini terdapat perusahaan membuat tauhu susu. Iyelah, orang indo kan terkenal dgn tauhu dlm sajian makanannya.  Kitorang singgah sekejap saja disini sbb hujan.


    Langit ketika ini sudah gelap seakan maghrib sedangkan ketika ini jam baru menginjak ke angka 5. Kata Pak Gunawan, Bandung ini cepat cerah dan cepat gelap. Bayangkan, asar disana kira2 pukul 3 lebih camtu. Destinasi seterusnya ke Farmhouse Lembang. Biarpun ketika ini langit sudah sangat gelap seakan malam & diiringi hujan rintik, namun tak mematahkan semangat kitorang utk turun & jelajah kesini. Disini, viewnya juga cantik krn dpt dilihat senibina ala eropah, pepohon menghijau & aneka jualan disini selain dapat menikmati kesegaran susu fresh dari ladang. Walaweh..nikmat siot! 






    Setelah menghabiskan kira2 2 jam disini menikmati view yg indah serta bersolat maghrib, destinasi seterusnya ialah menuju ke restoran utk menikmati makan malam. Disini, kami disajikan dgn masakan panas spt tomyam & seafood. Lagi sekali takleh nak cegite, sebab aku tgh layanssss!
    Terserlah muka kepenatan disitu. Muka aku dah sememeh macam makcik2 dah waktu ni..

    Setelah kenyang mengisi perut, destinasi terakhir sebelum ke hotel utk check-in ialah ke sekitar jalanraya Bandung dimana terdapat pelbagai kedai & premis utk bershopping. Dalam bahasa mudahnya, sesi menghabiskan duit. Kah! Tidak lengkaplah travel tanpa bershopping, ye idok? Travel & shopping berpisah tiada sih.

    Syurga tas & sepatu. Bisa gila disini. Aduh!

   Sempat grab sepasang kasut. Aku tak igt berapa rupiah, yg pasti bila tukar ke ringgit malaysia berharga rm50 camtu. 

   Di destinasi terakhir ini, kitorang menghabiskan masa sekitar 2 jam utk shopping di sekitar premis yg terdapat disini. Disini terdapat premium outlet spt FOS yg menjual pelbagai pakaian yg memang murah, syurga kasut dan beg tangan & aneka barang kraftangan. Memang rambang mata jadinya sebab kesemua barangan disini bukan saja murah tapi tersangatlah cantikk meletop kebabom mak ko hijooo! Disini juga, terdapat ramai peniaga jalanan yg akan kejar setiap tourist utk membeli apa yg dijual mereka. Agak merimaskan jugak, tp aku lebih kpd kesian dgn dorang. Kata Pak Gunawan, situasi ini biasa di indonesia.
   Dan akhirnya, sekitar pukul 11 lebih, kitorang sampai ke hotel di Bandung ini. Badan, kaki, tangan, kepala, rambut, muka semua dah berminyak, dah kepam masyiaamm pun ada sebab dari pagi tak mandi2 & berganti baju. Ketika ini, di fikiran aku cuma satu, aku nak katil, bantal, selimut, dan teruss tidoooooo kerana esoknya dlm pukul 4 pagi dah kena bangun utk ke destinasi & aktiviti seterusnya...


   Ok, bersambung ke part 2. Tungguin yaaaa! Daaaa.... :-))