SALJI

I Am Superwoman

I Am Superwoman

Thursday, May 25, 2017

Entry kepam : Broga kita tawan!

   Salam & Hye
  Hallu Aimiey Azizan In Da' House

  Harini aku nak cerita sikit tentang pengalaman hiking bersama geng2 aku ke Bukit Broga, yg terletak di Semenyih. Sebenarnya, kitorang pergi Broga ni dah lama. Tak silap aku around bulan Januari. Tapi biasalah, sekarang baru ada masa nak tulis sini. Payah betul nak dapat masa luang update blog setiap hari macam dulu2. Baru aku sedar, makin tua, kita makin takde masa utk diri sendiri. Asyik busy doplohpatjam! Sadis betul life aku. Sobss! 
   Pada tarikh 22 Januari 2017, bersamaan hari ahad pepagi buta lagi 2 orang member aku dah datang ambil aku dekat depan rumah. Seingat aku sebelom subuh dorang dah datang ke rumah. Punya eksaited dorang ni, konon nak tengok sunrise ler katanya! Beriye laa kannn nak naik broga sebelum matahari naiik. Sudahnya, pukul 8 baru sampai dekat broga hill. Hahaha ini kelakar. 
   Lepas pickup aku, kawan aku dua orang ni gerak pulak rumah member lagi sorang. Lalu kitorang memulakan perjalanan dan sempatlah singgah di petronas kejap utk beli breakfast & solat subuh dekat situ. Setelah setel semua, kitorang teruskan perjalanan ke broga hill berpandukan waze. Kala ini, waze sangatlah berguna ibarat nyawa gitew! Harapan kitorang senanya nak sangat daki sebelum matahari naik sebab nk tengok sunrise, tapi apakan daya. Setelah sesat dua tiga kali, ditambah dgn jalan yg boleh tahan gak sesak pagi tu maka kitorang tiba dekat parking broga hill betul2 dekat pukul 8. Boleh tahan ramai jugak manusia yg berpusu2 nak daki broga pada pagi tu. Cuaca pulak elok je sejuk2 nyaman2 angin sepoi bahasa! Gitew! Lepas carik parking, maka kitorang pun memulakan pendakian. 

               Kini cabaran syailanista pun bermula! Go go girlssss! 

       Kitorang mula mendaki ikut trek2 yg sedia ada dekat situ. Barangkali malam sebelumnya hujan, jadi tanah dekat situ agak lembap dan basah. Ini agak menyukarkan jugak sebab licin. Maka, sangatlah perlu berhati2 dan berwaspada. Dan kitorang berempat berjalan dalam kumpulan dan sesekali berhenti utk minum dan bergambar. Ah koo macam tak tahu pulak! Perempuan dgn gambar kan berpisah tiada! Selfie tu penting wehhh! Mana tahu bakal tunjuk gambar ni dekat cucu cicit satu hari nanti. Hebat opah ko ni dulu, haa opah hiking ko tahu! 

      Duduk melepaskan penat dan lelah di check point pertama. 

    Kitorang duduk melepaskan penat di check point pertama. Gilaaa ko. Haus nak mampus. Lutut punyalah sakit. Baru aku sedar betapa selama ni aku jarang exercise. Sekali kena hiking cam gini, bersepai tulang temulang dan segala otot2. Tulaahhh..manja sangat selama ni.. Hahahha! Barangkali, faktor penuaan jugak membuatkan masing2 merasa penat yakmattt! Dah 3 series haaa memasing!
    View dari check point pertama. Begitu indah dan menenangkan! 

    Walaupun baru di check point pertama, tapi view dekat situ dah cukup cantik. Belum daki ke peringkat seterusnya lagi tu. Hanya kalimah Subhanallah yg terzahir dari bibir tatkala dapat menikmati kecantikan alam ciptaan Tuhan yg tiada tolok bandingan ni. Udara yg segar dgn kicauan burung dan unggas serta tiupan angin sepoi2 bahasa membuatkan kita merasa tenang dan damai. Hilang kejap lah stress memasing bila dapat menikmati kehijauan yg terbentang di depan mata tu. 

     Menikmati kehijauan dan kesegaran yg terbentang di depan mata. 

     Seketul manusia yg sedang asyik menikmati kehijauan alam ciptaanNya! 

     Setelah berehat dalam 15 minit, kitorang meneruskan pendakian. Keadaan permukaan tanah ketika ini sudah mulai curam. Macam aku kata tadi, keadaan tanah yg basah dan licin sangatlah mencabar fizikal dan mental. Ketika ini, cengkaman tapak kasut sangatlah penting. Jika tak berhati2 dan tersilap langkah, kita boleh tergelincir dan jatuh. Memikirkan itu, tetibe aku menjadi seriau dan kecut perut mak ko hijooo!
    
      Cuba berpaut pada tali yg ada dekat situ. Geletorr lutut makk, nak panjat cerun curam yg basah ni wehhh. Belum kawen ni weii, jatuh kang sia2 je idup! Kurang pulak hantaran kejak lagi..opsss! 

     Aku seorang pencinta alam. Bukan lagi pencinta lelaki! Tak, ni serius ni. Tolonglah percaya!

    Tiba di check point kedua dan ketiga, kitorang tak ambil masa yg lama utk berehat dan duduk. Hanya berhenti utk minum air dan menarik nafas dalam2 kerana menurut beberapa hikers yg kitorang jumpa dekat situ, katanya jangan duduk terlalu lama nanti lagi penat. Seeloknya berehat dlm sekitar 5 minit saja dan terus mulakan pendakian. Maka, kitorang mulakan pendakian sehingga ke check point keenam. Penat tak usah cerita. Peluh dan keringat menitik2 memandangkan makin ke puncak, matahari makin sejengkal dgn kepala. Bahang dan hangat dah mula terasa. Tapi tetap berangin dekat atas tu. Kitorang saling berpegangan tangan masa nk teruskan pendakian tu. Memandangkan aku ni sejenis makhluk yg penakut, maka aku merangkak utk sampai ke atas. Curam gila baqhang! Aku macam tak percaya pulak dekat diri sendiri yg aku boleh cabar diri utk naik ke tempat tinggi. Aku ni gayat, engkoo! 

      My speck girls yg happening! 

      Kehijauan saujana mata memandang. Cun abisss!

     Sampai je dekat check point kelima, view dah makin cantik. Even cuaca panas tapi berangin. Masa tu aku dah tak pikir benda lain. Tetibe aku tak rasa gayut langsung malah makin teruja nak snap gambar sana sini sambil mulut tak henti2 mengucapkan puji2 an kepada Yang Maha Kuasa. 

      Kesian member aku kena paksa ambilkan gambar. Hahahah nasib baik dia redhoo dgn syarat aku kena jugak ambilkan gambar dia! Sistem barter wehh..

      Penunggu di atas batu pon bolehhhh! 

      Seterusnya, kitorang mendaki ke check point keenam. Walaupun masing2 dah mula pancit tapi demi nak sampai ke puncak kitorang gagahkan gak diri utk naik lagi. Peluh dah merecik recik sana sini. Lantak p lah tiak masam ke mende janji kitorang nak jugak sampai puncak. Kalau bukan ke puncak akhir pun, dapat ke puncak tertinggi pun dah kira satu kepuasan bagi kitorang! Biasalah, manusia mana pernah puas, kan? 

     Acah2 buat nature photoshoot. Eleh, berangan bukan kena bayar pun, kanzzz? 

     Mengabdikan momen indah dekat atas batu adalah perkara wajib bagi hikers! 

     Tadaaaa! Akhirnya sampai ke puncak jua. Ni yang nak rasa bangga dekat diri sendiri ni...! Balik cerita dekat mak abah mesti dorang terkejut berukss sebab anak dia yg penakut nokharey ni dah boleh panjat tinggi2 sampai ke gunung kinabalu..eh bukit broga! Hehehe

   Setelah bersusah payah meredah bahaya dan penat, sampai jua akhirnya kitorang dekat puncak Broga. Masa tu, rasa puas gila. Masing2 rasa bangga dekat diri sendiri sbb berjaya naik setinggi yg boleh. Even kitorang cuma naik puncak broga je pun, bukanlah puncak kinabalu apatah lagi puncak everest, tapi kepuasan dan kegembiraan jelas terpancar dari hati masing2 sebab bukan senang sebenarnya nak daki bukit atau gunung ni. Tambahan lagi bila engko dah berumur dan bukanlah seorang hikers tegar. Kalau ada yg kecam kata ek eleeh broga je pun, takyah nak riak sangatlah! Lainlah ko daki kinabalu sana nun! Ehh helloooowww, even daki broga je pun tapi dia punya seribu satu bahaya tu tetap sama macam ko daki gunung2 yg lain, tahu. Dan pada hari yg sama jugak, ada kes kehilangan salah sorang pendaki yg tersesat dekat broga selama seminggu yg viral dekat tv & media sosial tu. Dia naik pada hari yg sama kitorang naik broga. Dan syukurlah, Allah masih melindungi kitorang dan kitorang berjaya turun dgn selamat. Alhamdulillah. Lepas selamat turun, apalagiii laju2 g carik nasik memandangkan masing2 dah kebulur tahap dewaa! Lepas mencekik kitorang pergi serbu muzium coklat pulak borong coklat banyak2 dekat situ. Wahahhaha perempuan, perempuan! 

   Mendaki ni, diibaratkan seperti kejayaan. Sebelum nak dapatkan kejayaan, kita perlu melalui seribu satu kepayahan, kesusahan, kegetiran, bahaya dan onak duri di sepanjang pendakian sehinggalah kita bertemu dgn sesuatu yg manis yakni kejayaan! Pehh! Falsafah gitewww. Ok bye. :))

     

Wednesday, May 17, 2017

Entry kepam : Wedding adik

   Salam & Hye
  Hallu Aimiey Azizan In Da' House

  Haii followers2 ku! Harini tetibe aku terasa rajin pulaks nak updet blog. Manjang bizi je life aku ni sampai takde masa dah nak aktif tulis belog macam dulu2. Acebenarnya aku nak updet story yg boleh tahan kepam jugak la. Dua bulan kendian baru ada masa luang utk tulis story tentang wedding adik aku. Diulangi, wedding adik aku okeh! Bukan wedding aku. Wedding aku tak tahu entah bila. Jodoh pun tak nampak2 bayang lagi. Barangkali dia masih malu2 gitew nk tunjukkan diri. Auww! *gediks*
  Tanggal 11 Mac 2017 hari sabtu, telah berlangsungnya majlis gilang gemilang terbilang adik perempuan aku. Kahwin dah dia! Langkah bendul engko, weiiii. Bagus gak langkah bendul, tak pepasal aku dapat cincin! Gila tak untung! Hahahaha. So back to the story, pagi sabtu tu dlm pukul 10 gitew bermulalah upacara akad nikah berlangsung dekat Masjid Saidina Uthman. Pagi2 lagi abah aku dah kejut bangun suruh bersiap pasai nak bawak pengantin g masjid. Even bukan aku yg jadik pengantinnya, tp aku pulak yg over eksaited & nebes semacam seolah2 aku pulak yg nak bernikah! Syokk gak nengok orang nikah ni. Tetibe lak rasa kita pun nak bernikah sama. Amboiiii amboi amboiii..! 

    Nasib baik gua ada sorang je adik pempuan. Kalau ada 3, 4 orang adik pempuan untunglah gua sebab kalau dorang kawin dulu, gua yg dpt cincin langkah bendul! Hahahaha :D

    Tumpang bahgia tengok majlis orang. Aku pulak yg terlebih eksaited. Memang semua orang macam gini ke? Ke aku sorang je yg over wehh??? 

    Familys potrait. Dah dapat adik ipar, lepasni tunggu dapat anak buah pulak. Asyik jaga anak kucen je pun lepu jugak life! 

    Tinggal 3 ketol ni jela yg belum kawin & masih meneruskan kelangsungan mengabiskan beras mak pak kat umah! 
 
    Selain bertindak sebagai kakak pengantin, gua jugak bertindak sbg photographer tak berbayar majelis ni. Takpe, gua redhooooo! 

    Majlis ni hanya diadakan secara sederhana dekat persekitaran Masjid Saidina Uthman je. Bukanlah dlm dewan yg gah & gempaks. Maklumlah, abah aku ni imam & haji, maka moleklah diadakan di masjid je. Saje je aku mengebang cite kat atas td majlis ni gilang gemilang terbilang sajo bikin havoc! Kah! 
    
    Semua adik beradik aku diberikan tugas pd hari kejadian. Aku sbg photog x berbayar, adik laki aku no 3 tu sbg driver tak bergaji & adik bongsu aku tu bertindak sbg tukang kipas pengantin lelaki merangkap abang ipar dia! Tukang kipas okeh, bukan kaki kipas! 

    Kedua mempelai bersanding megah diatas pelaminan indah. Kakak pengantin pulak krik2 dekat bawah sambil snap photo ni. Nasiiibbb badaaannn! 

    Selain bertindak sbg photog, aku gak bertindak sbg pelayan tetamu yg tak putus2 datang. Kengkawan abah, mak, jiran2 tetangga, jiran lama, kawan sekolah, jodoh, ehhh? Celah mana jodoh??! Tak aku tipu je. :P

   Aku cuba menelan liur seberapa kerap yg boleh tengok kesedapan kek ni. Sebabkan aku sejenis yg ajet2 ayu, terpaksa la buat2 cool je pandang kek ni padahal dalam hati dah cairrnyaa tuh disini..! Blerghhh!

    Duduk amik berkat kejap. Siapa tahu, next turn ahkak pulak naik pelamin! Kan kan kan!!! 

    Outfit uk majlis sebelah pihak lelaki. Kalini bleh melaram sikit laa pasal tak kena buat mende. Datang bawak perut & makan je. Haaa yg ni aku suka! Benda lain aku tak pandai, aku pandai makan je! Kahkah

    Adik bongsu aku dh balik poli masa ni, jadi dia tiada didalam gambar. Ah tu lantak dialah, janji aku tetap gojes dalam ini gambar. Kihkih

    Oleh kerana aku ni giler bergambar jadik setiap ceruk aku pergi snap gambar. Kezen aku jadik mangsa kena snap gambar2 aku sampai dia rasa annoying tahap gaban. Hahaha lantak situ! 

   Kasi payung sikit laa kezen2 ku yg cantik menarik tertarik hangpaa memang daboom ni sikit! Siapa bilang awek kedah tidak menawan oiiiiiiiii 
 
    Terasa seolah vvip pulakk dok kat meja bersantap pengantin ni. Tetibe terasa percikan glamer bila photographer snap gambar kita sekali..! Oh no camera, plissss! :D

   Jujur dari perut yg lapar, aku tak hirau langsung pasal benda lain. Yg aku kisah ketika tu adalah makanan & lauk pauk pengantin yg sungguh menyelerakan nih! Tapi tulah, sebabkan aku ni pemalu nak mampus, terpaksa la makan dgn penuh kesopanan & kesusilaan! Ceit
 
   Kebahagiaan aku hanyalah pada makanan. Ye! Makanan. 
  
   Ini adalah sebahagian dari kaum kerabat abah aku yg mai dari kedah. Jangan ko tak tahu, abah aku sewa sebijik bas dari kedah utk bawak kaum kerabat dia dtg majlis ni weh! Happening betol depa ni. Semangat persaudaraan yg tinggi sungguh! Pulun kedah pulun!!! 

    Kezen2 aku yg best & sporting. Sape berkenan, pm tepi. Kalau berkenan yg kiri sekali tu, takpe. Wasap je terus. Nak datang bawak rombongan meminang pun dialu2 kan! Ha sila silaaaa :P

   Majlis sebelah pihak lelaki berlangsung keesokan harinya, yakni pada ahad 12 mac 2017 di Kompleks Sukan Datuk Keramat, Kl. Bijakkk sungguh dia ni. Carik suami orang kolumpo gak. Takdelah ko bertekak tiap kali raya nanti nak balik kampung siapa! Kahkah! 
   Majlis ni even sederhana, tapi sangatlah meriah dgn kedatangan sanak saudara, sahabat handai, jiran tetangga, miskin kaya berhari rayaaa ehh silapp ko dah kenapa! Ehh pendek kata, ramailah yg datang. Maklumlah, abah aku ni orang dikenali. Selama ni dia jek p majlis orang, kalini bila anak dia sendiri kawin, memang ramai namatikkk laa cite dia orang yg datang! Hazabedahhh wehhh ramai gila ko serupa wedding anak najib haaa! 
   Apepun, majlis berjalan lancar & harmoni even ini kali pertama kitorang buat majlis kawin! Yelah tak pandai lah nak handle 1st time wedding caremony cam gini. Kalau kenduri kendara, open house bagai tu dah selalu sangat dah buat so takde problem lah. Aku jugak turut menumpang seronok sebab pada hari tu jugak, ramai gila kengkawan aku yg datang! Housemates aku masa kat Kuim adelah grup pertama yg tiba, diiringi kawan baik merangkap teman sekolah, opismates, bekas opismates & paling seronok sekali teman sepermainan zaman berhingus dekat rumah lama aku dulu turut hadir memeriahkan majlis! Macam tak caye pun ada dapat jumpa dorang balik setelah berpuluh tahun tak jumpa! Masing2 dah kawin & beranak pinak haaa! Teringat dulu main mak2 atas tangga depan rumah main masak2 segala. Allah! Rindu sungguh kenangan itew. 
   Apepun, mewakili pengantin aku mengucapkan jutaan terima kasih tak terhingga pada sesape yg dah datang memeriah & mendoakan kedua pengantin. Maaf andai ada terlebih terkurang tu, yg mana tak terlayan dan terkurang layanan tu maklom lah terlampau bizi katanyewww! Nyiahaha.. 
  
         Apa? Aku bila lagiiiiii????!!!

  Jap japp! Aku payung gambar jap! Kosabajap! 
   
    Haaa tanya! Tanyaaa! Ada brann?? :D

   

   
    

Tuesday, April 4, 2017

Puisi Aimiey : Simfoni Sekeping Hati

  Salam & Hye
 Hallu Aimiey Azizan In Da' House



 Aku jadi takut,
 dengan setiap perkenalan
 takut terlalu rapat
 takut terlalu dekat
 takut terlalu erat
 Dan akhirnya,
 dikecewakan
 dilupakan
 dilukakan!

 Tuhan,
 maafkan aku
 untuk rindu yang wujud
 ku hambur ia
 dalam tiap sujud
 aku manusia biasa
 yang Engkau cipta dengan rasa
 Semoga ;
 hati ini tidak terlalai
 dengan rindu dalam jiwa.

 Pada takdir Tuhan
 yang masih kelam
 aku sandarkan mimpi dan harapan
 semoga apa yang bakal datang
 simfoni yang terindah
 untuk sekeping hati
 dan seluruh hidupku.

 Bilamana penat dengan ujian
 lelah dengan dugaan
 perit dengan kelukaan
 ingatlah ;
 yang kita Bertuhan
 Dia,
 sumber kekuatan.

Selamat malam,
para pemilik kisah yang tak selesai
penyimpan rindu yang tak sampai
pemberi ketulusan yang tak dihargai..
Kuatkan hati. 

Hati jangan bersedih dan berduka,
satu hari kau akan bahagia. 

Created by aimieyazizan. 
theaimieynism, 12am, 050417. 

Saturday, April 1, 2017

5 sebab untungnya berkahwin di usia three series!


   Salam & Hye
  Hallu Aimiey Azizan In Da' House

  Hujung minggu gini, pastinya banyak jemputan kawin yg kita dapat tak kira la dari kawan, sedara mara mahupun jiran tetangga. Dan pasti gak ada antara kita, yg malas betul nak attend kenduri tu, kan. Bukan kerana malas nak tunjuk muka, tapi lebih kepada malas nk hadap soalan2 maut netizen yg bertanyakan tentang jodoh dan bila turn kita pulak nak naik pelamin (ye, aku laa tu). Soalan sebegitu memang dah sebati dgn masyarakat malaysia, melayu khususnya! Ibarat menjadi satu kehinaan pulak bila lambat berkawin ni, lagi2 jika usia engko dah masuk ke angka tiga kosong! Segelintir masyarakat kita menganggap usia three series ni adalah usia yg telah terlewat utk berkahwin. Seringnya ayat2 seperti 'tak laku', 'saham jatuh' & 1001 ayat ntahpape yg menerobos masuk ke gegendang telinga bg mereka yg masih tak kawin2 ni. Bagi perempuan terutamanya, soalan tentang bila nak kawin tu cukup buat kita rasa annoying & tekanan tahap dewa sehingga rasa macam nak libas dgn selipar jepun je kat orang yg menanya tu. Kata orang, jodoh dan pertemuan di tangan Tuhan. Ada yg dipertemukan jodoh dgn pantas dan ada jugak yg lewat. Sesungguhnya, perancangan Tuhan itu maha sempurna. Ingatlah manusia! 
  Jika engkorang telah mengenali seseorang yg sesuai utk dijadikan pasangan hidup, toksah terlalu memaksa pasangan korang utk berkawin sekiranya salah sorang dari engkorang masih belum bersedia atau dgn erti kata lainnya, masih tak puas enjoy! Toksah nak takut sangat pada usia yg makin kertu dan sendu sekaligus memaksa engko utk mempercepat mendirikan rumah tangga. 
  Semakin meningkat usia, semakin matang diri kita dalam menghadapi ujian2 hidup lelebih lagi pada zaman yg serba mencabar kini. 

  
 Maka dgn itu, meh la aku share sikit kebaikan dan keuntungan berkawin pd usia 3 series ni. Lets cekidaut! 

   1. Pemikiran lebih matang & emosi lebih stabil. 
       Menurut kajian, pd usia 30an, setiap individu akan lebih tenang dlm menghadapi pelbagai situasi. Pada usia ini, perasaan individu utk menghargai cinta & menghargai diri seseorang akan lebih fokus. So, agak kurang perasaan utk emo tak bersebab macam bebudak wicet yg bila break nak toreh tangan apekebenda bagai sambil layan lagu aiman tino menghitung menunggu mati woo woo. 

    2. Tidak lagi mengejar keseronokan dunia.
         Pada usia three series, rata2 orang pd usia begini sudah puas berseronok. Kata orang, zaman muda belia dah berlalu. Pelbagai kejayaan telah dikecap baik di peringkat akademik mahupun kerjaya. Jadi bercinta & berkawin pd usia begini pasti akan lebih bahagia kerana masing2 tak lagi mengejar cita-cita individu tetapi utk mencapai kebahagiaan bersama dlm alam rumah tangga. 

   3. Pembentukan jati diri lebih kuat.
       Pada usia sematang ini, mereka yg telah berumur 30an telah membina satu jati diri yg kuat. Mereka telah punyai karisma & matlamat yg ampuh. Mereka yg punyai jati diri yg tinggi selalunya dapat memimpin diri & pasangan ke jalan yg lebih diredhai Allah Swt. 

   4. Memiliki ekonomi yg kukuh.
       Kebanyakan orang pd usia sebegini telah mempunyai kerjaya yg tetap & bagus. Maybe ada antaranya yg dah ada aset seperti rumah atau kereta sndiri serta simpanan dan mampu untuk menempuh keadaan ekonomi yg serba mencabar ini. Dengan itu, rumah tangga akan lebih harmoni sekiranya masalah2 kewangan dapat diatasi. Idok ler selalu bertekak laki bini sebab tak cukup duit pastu brim tak lulus salahkan najib dan kak mah! 

   5. Matang sebaga ibu & bapa.
       Sekiranya dikurniakan rezeki & cahaya mata, mereka yg berusia 30an ini pasti mampu menjadi ayah & ibu yg baik. Kematangan & kesabaran yg tinggi akan menjadikan mereka ibu bapa yg mampu memberikan kasih sayang dan perhatian yg terbaik utk anak2 serta bijak dlm menangani permasalahan anak2! 

   Bukanlah bermakna, berkawin di usia muda itu tidak bagus. Mendirikan masjid itu sendiri adalah satu perkara yg dituntut dan mendapat keberkatan dari Allah. Macam yg aku cerita diatas tadi, setiap manusia rezekinya tidak sama. Ada yg cepat, ada yg lambat. Berkawin di usia lambat, tidak bermakna dia derita. Berkawin di usia muda, belum tentu menjamin dia bahagia. Ilmu, iman dan taqwa dlm diri setiap individu yg meletakkan diri kita di paras mana selain dari takdir & ketetapan dari yg Maha Esa. 
   Bagi aku sendiri ;

   Kawin awal itu rezeki, dapat hidup awal dengan pasangan. Kawin lambat juga satu rezeki, dapat hidup lebih lama dgn mak dan ayah. Semuanya aturan Dia. 

   So, bagi sesape yg dh berusia tp masih belum berkawin tu, toksah ler stress dipanggil andartu, anak dara tua, bujang terlajak, bujang lapuk dan sebagainya malah korang lagi patut merasa bangga dari orang yg dah berkawin awal tu. Sebab apa? Sebabnya, korang ada banyak masa utk diri sendiri, boleh penuhi keinginan diri sendiri, simpan duit pergi makan sedap2, simpan duit pergi travel & sebagainya. Gila tak seronok! 
    Jodoh itu ada. Bahagia itu ada. Cuma, ia lambat tiba. Positive, smile & peaceeee yo! 

Saturday, March 18, 2017

Aimiey turns 30

    Salam & Hye
   Hallu Aimiey Azizan In Da' House

 Dua tujuh haribulan februari lalu, genap sudah 30 tahun umur aku. Alhamdulillah. Tak sangka, dah 3 series rupanya engkooo! Tetibe rasa macam dah tua, dah makcik2! Err tapi nasib baikk aku pendek, maka peluang nampak tua tu berperatusan rendah.. Nak lagi best, even dah 3 series, ramai tak caye umurku sudah tigaploh sebab ramai cakap aku macam doplohan! Bukan aku cakap tau, tapi orang cakap. Kalau dorang tipu, tu lantak dia lah.. Wakakakkak! Bila sebut je 3 series ni orang kata akhir zaman remaja gitu, bukan lagi kanak2 ribena cam dulu..huhu.. Selalunya bagi sesetengah orang, 3 series ni menjadi penanda aras utk kehidupan yg lebih cemerlang, gemilang dan terbilang. Pastinya dalam umur cenggini, bagi seorang perempuan khususnya, dah mempunyai suami dan anak2, kerjaya yg best & sebagainya. Pendek kata, kehidupan serba lengkap laaa senang cite. Bagi aku, even aku belum mencapai semua itu, tapi aku enjoy dgn life aku...nyiahahaha
  So, sempena dgn genapnya 30 tahun umur aku, sambutannya boleh tahan meriah lah jugak. Even idokk ler segah besday neelopa dgn kek berliannya dan idokk ler semewah besday anak che taa sampai celebrate kat lua negara tapi aku bersyukur dgn apa yg aku punya. Alhamdulillah... Syukur ya rabbbb! 
    Muka pucat sebab demam. Tapi dah kengkawan hajak celebrate, kita on je. Kata orang, rezeki jangan ditolak ye dopp? Gitew. 

    Offically 30!!! 
  
    Special thankss to my fren for the nice cakes! Angka tiga simbolik kepada tigaploh! 

    Special thankss to my fren for the super delicious pavlova. Sedapp sampai takleh nak cerita!

    Special thankss to awaaa! Sampai sekarang coklat2 ni masih belum habiss makan, tau. 

    Satin bouquet flower. Cantikk sangat hokeyy! 

    Macam tahu2 saje saiya gila ferrero rocher! 


     Besday gift. Terima kasih daun keladi. Tahun depan jangan lupa bagi lagi. :D

    Besday gift. Muchoo love!!
  
    Tetibe saiya rasa seperti retiss bila dapat hadiah mahal camgini. Thanksss bff ❤️

    Apepun, jutaan terima kasih kpd engkorang yg wish dan mendoakan aku agar dimurahkan rezeki, dipercepatkan jodoh, dikasi kesihatan yg baik dan kepanjangan umur. Terima kasih tak terhingga buat family, insan tersayang, kengkawan yg ada susah senang. Semoga dgn pertambahan umur ini, aku lebih berwawasan dan bersemangat meneruskan sisi kehidupan. InshaAllah. 

    

Saturday, December 31, 2016

Selamat Datang ; Dua Kosong Satu Tujuh

   Salam & Hye
  Hallu Aimiey Azizan In Da' House

  Tinggal beberapa jam sahaja lagi kita bakal melangkah ke tahun baru dua kosong satu tujuh. MashaAllah sungguh pantas masa berlalu. Tak sangka dah nak melangkah ke tahun baru, fasa baru. Bila sebut je tahun baru, semua dok kalut nak pasang azam baru. Nasib baiklah manusia hanya kalut nak pasang azam baru je. Dibuatnya manusia ni semua kalut nak tukar semua baru, haaa tu lagi haru. Misal kata, nak tukar perabot baru, kereta baru ataupun bini dan suami baru! Oii bahaya engkooo! Uihh mintak simpang..! Silapnya kita ni *termasuk diri aku sendiri*, adalah kita ni berlumba lumba nak pasang azam baru sedangkan ada diantara azam tetahun lepaspun tak terlaksana lagi, tapi tak pulak kita berlumba lumba nak pasang nawaitu baru. Nawaitu tu adalah niat. Niat tu lebih kurang gak macam azam, cuma niat ni adalah kesungguhan yg tertanam dalam hati kita, seperti contoh, pasang niat nak menjadi hamba Allah yg lebih soleh dan solehah yg jauh lebih baik dari tahun2 sebelumnya, nak menutup aurat dgn sempurna, nak berhijrah daripada perkara2 tak baik kepada perkara2 yg baik. Haaa gitulah. Ustazah bukan main dah sejak2 dah nak masuk three series ni :D
   Bagi aku pulak, tahun baru tetap sama macam tahun2 selepasnya tiap kali nak masuk tahun baru. Err paham tak apa aku maksudkan ni? Hahahaa tak camni, bagi aku lah, nak melangkah tahun baru 2017 ni sama gak macam masa nak melangkah ke 2016, tahun 2015 pulak sama macam masa nak melangkah ke 2016. Arghhh apa aku berbelit niii..! Ok la kesimpulannya, bagi aku tetiap tahun sama je takde perubahan. Apa yg berubah adalah setiap tahun umur kita makin meningkat, kita makin tua, dugaan dan ujian hidup atas dunia ni makin banyak dan apa yg paling utama kita semakin dekat dgn kematian! Dah kenapa cakap pasal mati pulak ni weiii?? Ketahuilah wahai manusia, sesungguhnya mati itu pasti, ajal makin dekat maka beringatlah... *layak dah ni nak masuk program daie pendakwah nusantara tahun depan!* :)
   Bercakap pasal azam tahun baru pulak, aku antara sejenis manusia yg tak sibuk nak pasang azam itu ini. Cukuplah sekadar aku berniat nak mencapai apa2 yg aku nak, pasang impian sebagai contoh. Misalnya, masa aku studi, niat aku nk cepat habiskan studi, nak kerja, nak bayar hutang ptptn, nak bantu makpak, nak bina kerjaya, nak pergi travel..! Semasa nak masuk 2016, dari awal tahun 2015 lagi aku dah berniat nak simpan duit utk pergi travel dan impian tu dah pun terlaksana bilamana bulan march tuari aku dah g ke Jakarta Bandung! Even hanya ke Jakarta dan bukannya Korea apatah lagi Amerika, tetapi aku bersyukur sbb bukan senang nak g travel dlm keadaan ekonomi Malaysia yg tak berapa nak 'cantek' ni. Aku harap, one day aku dapat menjejakkan kaki ke kota Mekah pulak bila dah cukup fulusss dan ilmu agama nanti. Mudah mudahan, aminn. 
   Kalau orang tanya, umur dah nak masuk three series, takde impian nak kawen keeeww? Huiiiiii soalan engkooooo senahhh! Kalah melodi, nyahh! Gilaa ko taknak kawen! Mestilah nak! Ongila je yg takde rasa nak kawen woiii.. Hmm tapi tula, nak kata tak ready nak kawen, rasanya macam 78% dah ready. Nak kata takut nak kawen, hmm ada la sikit. Nak kata taknak kawen tu, nipu nau engkooo ni. Kan aku dah kata aku nak kawenlah, sengal..! Hahahhaha saja wat havoc..! Apa yg boleh aku cakap, aku serahkan semuanya kpd Allah SWT kerana Dia lagi maha tahu. Kita merancang, Dia yg menentukan. Jodoh, rezeki, ajal dan maut tu di tangan Tuhan. Ada jodoh, kawenlah i...ade rupa retiss jawab soklan panas melodi tak! Puihh tak abis2 dgn melodi ko niii :D Doa2 kanlah ye, mana tahu tak kawen sekarang barangkali tahun 2018, 2019 ataupun 2020 baru kawen! Apaa??? Ko nak kata aku dah tua? Dah kerepot? Dah turun saham? Kisah pulokkk aku kan.. Relakss ah, tak mati pun tak kawen. Ko tengok ratu rock, Ella tu umor patploh baru kawen. Tu, Nasha Aziz tu cun melecun pon tak kawen lagi. Tu, Che Ta tu dah tua baru kawen kali ke-2, dapat laki muda belia lagi. Ko hadeee? Ahahhaha apa aku merepek niii syeiton! Banyak pengaruh melodi nii.

    Suka duka pahit manis masam kelat masin tawar dua kosong satu enam! 

    Harapan aku, semoga tahun baru ini, aku akan mengalami anjakan paradigma dari segi kesihatan yakni dikurniakan kesihatan tubuh badan yg baik dan sihat sebab 2016 asyik sakit je, pastu banyak duit abih g klinik jumpa dokter hamik ubat bagai. Ubat2 sekarang dah lah mahal nak mampuihh. Baik aku rebus herba jelaaa takpun minum pamoga! Untung2 sihat gebu seperti datok vida atau kak mah bini najib tu! Dan lagi, moga aku terus diberi kejayaan dari segi kerjaya, ini adalah kerana sepanjang 2016 aku asyik bertukar kerja! Banyak kerja yg cam hampeh. Susah woii dapat kerja skg! Patut tak aku masuk mentor dan jadi retiss?? Ehh apa lak mentor! Katanya nak masuk daie! Ok abaikan. Dan lagi, moga aku dapat kumpul dan simpan duit bebanyak utk pergi travel lagi, pergi umrah (paling nak), teruskan kelangsungan membayar hutang ptptn kan hadooo, bukak bisnes dan simpanan utk hari kematian...err err nak mati sekarang pun pakai duit weyyy ko gelak hape? Dan lagi, moga aku terus dikasi kekuatan, kekentalan, kecekalan, kesabaran dan ketabahan yg bukan sedikit utk terus kuat menempuh hidup yg penuh pancaroba ini. Paling utama, semoga aku tidak cepat sentap, terluka, kecewa dan jatuh kerana manusia sebab 2016 adalah tahun paling 'sakit' aku rasakan kerana tersangat banyak airmata yg jatuh angkara manusia. Ditikam, dipijak, dihenyak cuma tak dibunuh je sebab kalo dibunuh dah tentu aku dah arwah dan siapalah nak menaip belog ini, kan? Sakit tu, lebih sakit daripada kena cakar ngan kucen aku wehh! Tak berdarah tapi tersayat. Alaaa bahasa mudahnya, biarpun lukanya tak nampak darah tetapi dihati Allah saja maha mengetahui. Paham?
    Semoga tahun dua kosong satu tujuh ini seiring dgn peningkatan umur ku yg dah three series, aku menjadi manusia yg ada gunanya di mata Allah, Rasul, family, bos, kawan2, jiran tetangga dan manusia sejagat. Semoga dua kosong satu tujuh memberi harapan dan sinar baru buat hati yg selalu dilukai ini. Semoga dua kosong satu tujuh ini tidak mengulang sejarah dua kosong satu enam yg celaka. 

    
    Tuhan ;
    Anugerahi aku kesabaran, ketabahan dan kekuatan.
    Untuk aku teruskan perjalanan.
    Dalam meniti arus kehidupan.
    Tuhan ;
    Jadikanlah aku hamba yg penuh ketaatan.
    Jauhilah aku dari kesesatan,
    Kealpaan dan kelalaian dalam pancaroba keduniaan!
    Tuhan ;
    Aku ini selemah lemah insan.
    Sering jatuh dan rebah dalam ujian.
    Yang engkau hamparkan.
    Tuhan ;
    Aku ini selemah lemah insan.
    Kalah dalam godaan.
    Hanyut dalam senda gurau dan permainan
    Keduniaan!
    Kurniakan aku, Tuhan.
    Kurniakan aku semangat dan kekuatan.
    Untuk teruskan langkahan.
    Selagi nyawa dikandung badan.
    Izinkan aku, Tuhan.
    Untuk terus bertahan.
    Sehingga ajal dan maut memisahkan.
    Sampai aku dipanggil menemuimu,Tuhan~~

    -Aimieynism- 

     Salam dua kosong satu tujuh, sekalian penduduk bumi. Salam tahun baru. Happy new year! Tingkatkan prestasi, jauhi dengki mendengki dan berusahalah seperti esok anda akan mati (tagline melodi diubah ala2 daie) ok, bye. :)))
   

Thursday, September 15, 2016

PTPTN kan adoooooo!

   Salam & Hye
  Hallu Aimiey Azizan In Da' House

  Harini aku rajin sikit nak updet blog. Acebenarnya, mood aku masih swing ni. Semuanya gara2 aku terima emel dari Ptptn kelmarin yg terus buat mood aku berubah 360 darjah. Cite dia camni, ok aku ni baru je abis konvo hujung bulan 8 tuari. Aku masih belom ada kerja tetap dan stabil. Yelah weii, zaman skrg ni payah beno nak dapat kerja. Iklan kerja kosong melambak2 nak pakai orang (kononnya). Tapi bila apply, submit resume, berjanggut tunggu tak dipanggil2 interview. Apply keje by SPA lagi takyah citelah. Memang tunggu sampai kucen bertanduk pon belum tentu engko dapat keje. Inilah cabaran dunia semasa yg sangatlah kritikal.. ((
   Ok sambung cite. Sebabkan masih belum dapat kerja yg mnjamin, aku pun buat tak tau la pasal ptptn ni. Sebab bagi aku, kalo dah dapat surat & emel tu bermakna kita dah kena start bayar. Tapi dalam kes aku, langsung sebarang surat & emel aku tak terima dalam tempoh dari aku abis belajar (disember) sampai awal bulan september. So dalam pikiran aku, tentu ptptn bagi tempoh setahun kat kita utk xpayah bayar lagi. Tapi sangkaan aku meleset. Tup2 13/9 kemarin aku dapat emel dari ptptn mengatakan aku dah tertunggak sbanyak rm776. Punyalah terkejut beruk & takut aku masa tu. Yelah, tak dimaklumkan awal2 tahu2 dapat emel dah ada tunggakan banyak gitu. Aku pulak xde kerjaya tetap dan menjamin lagi buat masa ni. Tentu la aku rasa tak best. Dalam emel tu pulak kata, kalau aku tak jelaskan tunggakan dalam masa terdekat, nama aku akan terus blacklist. Kalau nama dah blacklist ni, engko paham2 la yee. Susah utk ko nak keluar negara, ko akan kena waran tangkap dan naik mahkamah dan secara tak langsung rekod engko busuk laa, so acane ko nak apply keje2 gov mahupun swasta?? Majikan dan kompeni pun takut nak hamik ko keje kalo rekod dan nama ko di blacklist. Sedih betul. 
    Jadi, lepas je baca emel tu aku dah mula tak menentu. Disebabkan aku ni sejenis manusia gabra, aku menangis tak semena mena. Dok pikir mana nak carik duit selonggok dalam masa yg singkat, dok pikir apa akan jadi kalau aku tak dapat bayar penuh, dok pikir makpak aku akan bebel tujuh hari tujuh malam kalau tahu mende ni...perghhhh! Down gak aku rasa time tu. Tak lama pastu, lepas dh abis nangis, aku tarik nafas sedalam dalamnya, aku p hamik wudhuk dan solat lalu berdoa moga dipermudahkan urusan dan ditenangkan hati yg tengah gundah tu. Aku percaya, setiap masalah ada jalan keluarnya. Mohonlah pada Allah agar ditunjukkan jalan penyelesaiannya. Dan lepastu, aku kembali tenang. Aku mula positif. 
    Esoknya (semalam), aku terus ke post office dan keluarkan simpanan aku. Aku sempat cerita sikit ke ayah aku berkenaan ptptn ni. Aku mintak pinjam duit ayah aku sikit untuk lunaskan tunggakan ptptn ni. Alhamdulillah, ayah aku paham kondisi aku ketika itu dan ayah pinjamkan duit dia sikit untuk aku g bayar tunggakan dekat Pejabat Ptptn, Utc Pudu Sentral Kl. Sesampainya aku kat sana, aku tanyakan pada staf petugas, mintak pencerahan sikit dari dorang nape jadi camtu. Tapi yelahh, dorang ni staf je. Dan dorang pun dah banyak sangat jumpa jenis manusia yg mungkin bagi banyak alasan. So dorang tak percaya apa kita cakap. Aku paham, sebab satu ketika dulu aku pernah ada kat tempat staf bertugas sebab aku penah handle kes ptptn dan aku jumpa banyak karenah peminjam dgn seribu satu alasan. Maka setelah melunaskan tunggakan sebanyak Rm776 tu, aku terus mintak utk buat penstrukturan yakni buat pengurangan bayaran per bulan. Sepatutnya aku dimintak bayar Rm153 setiap bulan tetapi sebab aku belum bekerja tetap maka aku dapat pengurangan sebanyak Rm86 saja dgn syarat aku tak boleh miss walau satu bulan pun kerana nanti interest akan bertambah dan aku akan diminta buat bayaran tinggi. Gitulah citenye sal ptptn ni. Panjang, kan cite aku? Huhuhu

    
    Aku bukannya nak kutuk ptptn ni. Tak. Aku malah hargai ptptn ni dalam membantu para pelajar di institusi pengajian tinggi untuk meneruskan pembelajaran. Takde ptptn, cemanalah kita nak terus belajar, lagi2 bagi keluarga yg kurang berkemampuan. Maka dengan adanya ptptn, secara tak langsung kita dapat terus belajar dan mencapai cita2 utk menjadi seorang ilmuwan. Cuma nasihat aku bg korang2 yg berkemampuan, seeloknya korang gunalah duit sendiri. Tak perlu pinjam ptptn, buat bayaran sendiri, itu lebih baik (jika mampu). Sebabnya, korang takkan terikat dgn hutang bila korang dah tamat belajar nanti. Lagi2 bagi korang yg dah tamat tapi masih tiada rezki utk kerja. Sakit weh... Allah saja maha tahu. Ibarat engko pinjam dari along, ko xdapat bayar, along kejar ko sampai lubang cacing. Apa ko ingat along nak dengar ke reason ko tak bekerja, anak sakit, nenek masuk spital, kucen ko mati duit takde.. Haha memang taklah along nk layan alasan2 ko tu. Bagi dorang, pandai pinjam pandai2 bayar maaa...apa mau susah! Haha cuma along ni lagi kejam dari ptptn...hahahha
   Nasihat aku lagi, bagi korang2 yg masih belajar dan akan sambung belajar dan meminjam dari ptptn, beringatlah. Jangan gelap mata dapat duit ptptn. Macam duit brim jugak, jangan nak gumbira sangat dapat duit brim. Tu bukan duit najib, tu dia kita sebagai rakyat! Opss.. :P Ingat, duit tu untuk kita belajar, bukan utk kita enjoy! Takyah kemaruk nak beli iphone 7 laa, belanja awek beli bra victoria secret la, pegi vocation dgn member2 time cuti sem laa bagai sebab sume tu manisnya hanya sementara. Pahitnya nanti ko dah abis belajar, duit2 tu semua dah melambai2 panggil sambil acu pisau ke leher engko! Haaa takut ke idok? Alhamdulillah. Nasib baik masa aku belajar dulu, duit ptptn aku gunakan utk benda berpekdah, simpan dlm asb contohnya. Tu pun ada satu sem aku terpaksa guna duit tu utk beli laptop baru sebab laptop lama aku cam haramjadah rosak time aku nk wat assignment. :'(
   Bagi aku, nak berjaya memang gitulah cabaran dan dugaannya. Takde benda yg sennag dalam dunia ni. Sedangkan nak masuk syurga pun engko kena lalui seribu satu ujian atas muka bumi ni. Inikan pulak nak berjaya. Lagi pulak, ptptn terpaksa bertegas sbb dah ramai sgt malaun yg buat pinjaman, lepas dh berjaya, dah dapat kerja tak reti2 nak membayar! Hutang apapun kita wajib bayar ye wahai puak2 manusia sekalian! Ptptn pun terpaksa tegas dgn peminjam sebab duit2 tu nanti lah akan di rolling semula utk bakal2 manusia yg nak sambung belajar. Paham ke idok? Soal ptptn dah takdak fulus nak rolling duit sebab menteri makan duit tu aku tanak komen. Tu lantak menteri lah nak makan duit ke mende! Nanti biar menteri tu jawab dgn Allah kat akhirat sana. Kita ni, sabar dan berdoa je dan anggap ni sebahagian ujian hidup atas muka bumi Tuhan ini. 
   Bagi engkorang yg nak masuk belajar, toksah pening. G je belajar setinggi yg boleh. Takde duit, ptptn kan hadooo! Kahkah!! Pastu, beringat masa belajar, belajar bersungguh2, dapatkan pointer yg cemerlang sebab mana tahu ada rezki kalo pointer ko cemerlang ko dah takyah bayar balik ptptn sebab terus dikira biasiswa, dapatkan kerja yg baik selaras apa yg ko dh belajar, dan jgn buat2 lupa nak bayar balik apa yg dah ko pinjam tu! Ingat, hutang tetap hutang. Ok? 
   Panjang pulak aku membebel. Apapun, yg baik kita ambil. Yg buruk kita perbaiki. Jangan maki jangan keji. Aku cuma menulis apa yg terbuku di hati. Satu aku nak cakap..

   "Ptptn dekat di hatiiiiii....." 

  Muah ciked. 

   
   Nasib baik ada ptptn, kalau takde ptptn, tak sampai lah aku sejauh ini. Ptptn kan hadooooo! :)